Hoidu tubakast - seda seostatakse paarikümne erineva vähi tekkega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
15. veebruar 2016, 16:05

Viis nõuannet noortele vähktõve vältimiseks

Vähk on haigus, mille puhul ei ole võimalik nimetada ühte kindlat põhjustavat tegurit. Küll on aga teada, et 2/3 vähijuhtudest on seotud tubaka ja toitumisega.

Et ennetada vähktõppe haigestumist, on mõistlik ennetustööga alustada juba noorena. Mida vähiennetuses silmas pidada, kirjutab The Independent.

1. Väldi tubakat. Kopsuvähk on maailmas üks levinumaid surma põhjustavaid vähke ning on teada, et suitsetajad haigestuvad kopsuvähki 25% sagedamini kui mittesuitsetajad. Tubakas et tekita mitte vaid kopsuvähki, vaid on ka 18 teise vähi tekke algpõhjuseks. Teiste hulgas põhjustab tubakas näiteks ka kõri- ja suukoopavähki, huulevähki ja kõhunäärme vähki.

2. Jälgi tervislikke eluviise. Olulisim on seejuures jälgida oma kaalu, et see püsiks normaalsena. Nii ala- kui ülekaal on vähktõve tekkepõhjuseks. Noored inimesed peaksid päevas liikuma vähemalt pool tundi, hoidma end alkoholi tarvitades tagasi ning piirama kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toitude söömist. On leitud, et tervislike eluviiside järgimine langetab vähktõve riski 10 – 15%.

3. Hoidu päikesest ja solaariumist. Liigne päikese käes olemine on nahavähi, sealhulgas melanoomi põhjustajaks. Ameerikas läbi viidud uuringu kohaselt on solaariumi kasutavatel inimestel 59% kõrgem tõenäosus haigestuda melanoomi võrreldes nendega, kes pole kunagi solaariumis käinud.

4. Käi regulaarselt arsti juures. Nii on võimalik vähktõbe võimalikult vara avastada. Hoia end kursis ka oma suguvõsa ajalooga, sest kui su suguvõsas on näiteks levinud rinnavähk, oled sellest vähiliigist rohkem ohustatud ning seda teades saad lasta end kontrollida.

5. Vaktsineeri! Mõistlik oleks end vaktsineerida emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ning maksavähki põhjustada võiva B hepatiidi vastu.