Paljusid valusündroome on võimalik ravida nõelraviga.Foto: LIIS TREIMANN
Uudised
16. veebruar 2016, 10:20

Eesti tuntuima Hiina meditsiini tohtri juurde on järjekord 2,5 aasta pikkune (7)

Hiina meditsiini arst Rene Bürkland räägib, et huvi Hiina meditsiini vastu suureneb järjest nii patsientide kui arstide seas - tema juurde on järjekord 2,5 aastat pikk.

"Panime selle ca pool aastat tagasi lukku, meie keskuse teiste arstide juurde on järjekord umbes 3-4 kuud," räägib ta meditsiiniportaalile Med24 antud intervjuus. "Selline järjekord ei meeldi mulle üldse. See on hullem kui riiklikus arstiabis. Oleks vaja rohkem arste, kes Hiina meditsiiniga tegeleksid," märgib ta.

Bürklandi sõnul on neid, kes tahavad kindlasti ainult tema juurde tulla, aga enamus saab ikka teistelt arstidelt abi.

Arsti sõnul oleks lahendus, kui tavaarstid võtaksid kasutada ka Hiina meditsiinis pakutavad võimalused. "Esmatasandi arstiabis saaks paljusid valusündroome nõelraviga ravida ja inimestele saaks näidata punkte, mida nad saavad masseerida, et ennast kodus ise aidata. Kui perearstidel oleksid nõelravi oskused ja nad saaksid selle võimaluse patsiendile välja pakkuda, oleks see juba suur samm edasi," räägib ta. 

Bürklandi unistuseks ongi kahe lähenemise ühendamine, sest omad tugevused ja nõrkused on nii Hiina kui Lääne meditsiinil.