Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. veebruar 2016, 14:45

Kaheksa üllatavat asja, mis võivad põhjustada peavalu (2)

Tänapäeval kannatavad väga paljud inimesed peavalude all – ägedat peavalu on arstide hinnangul kogenud üheksa inimest kümnest ning Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel kogeb 47% inimestest kord aastas peavalu.

Laialt on levinud teadmine, et magamatus ja hormonaalsed muutused on peavalu põhjustajaiks. Kuid lisaks on veel üllatavaid peavalu põhjustavaid asju, mille on ritta seadnud portaal Good Housekeeping.

* Pärast pingelist päeva teleka ees lõõgastumine. Kui sa otsustad pärast pingelist päeva teleka ees lõõgastuda, tekib pingelangus ning tulemuseks võib olla peavalu. Eriti, kui kannatad migreenide käes.

* Ilm. Vihmane ilm on sage peavalude põhjustaja, kuid samahästi võivad pea valutama panna ka teised suured temperatuurikõikumised ning äikesetorm. Viimase puhul on koguni leitud, et sel ajal on 28% suurem tõenäosus migreenihoo tekkeks.

* Türamiini sisaldavad toidud. Tervelt 25% migreenihoogudest on põhjustatud seesugusest toidust. Loobu türamiini sisaldavatest juustudest, milleks on näiteks sinihallitusjuust, mozzarella juust, Cheddari juust ja parmesan. Lisaks tasub vältida peekonit ja sinki.

* Valuvaigistid. Sagedasti tekitavad peavalusid ka valuvaigistid, millega kiputakse liialdama. Kui võtta valuvaigistit kümnel päeval kuus, tekib juba kergekujuline ravimisõltuvus ning ravimite mõju kadudes hakkabki pea valutama.

* Pärilikkus. Kui üks vanematest on migreeniga kimpus, on 40% tõenäosusega see ka tema laste meelehärmiks. Kui mõlemad vanemad põevad migreeni, on tõenäosus lausa 90%.

* Hommikusöögi vahelejätmine. See on nii meestel kui naistel üks levinuim peavalu põhjus!

* Tugev parfüüm. Enamik parfüümidest sisaldavad peavalu tekitavaid sünteetilisi aineid. Sama kehtib õhuvärskendajate kohta.

* Vähene kallistamine. Hiljuti läbi viidud uuring näitas, et füüsiline kontakt lähedastega aitab peavalusid ära hoida. Seega – kallista kalleid!