Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. veebruar 2016, 09:47

Millest peavalu korral tablette neelamata abi saada? (1)

Peavalu on probleem, mis kimbutab paljusid ja sageli. Sestap on hea teada iga nippi, kuidas seda leevendada.

1. Kui tunned, et peavalu hakkab lähenema, püüa puhata ja lõõgastuda. Võta näiteks ette käik kuuma duši alla või kuuma vanni, kuumus lõdvestab pinges lihaseid.

2. Kuklas ja ülaseljas asetsevad lihased satuvad tavaliselt stressiga kõige rohkem pingesse ja tekitavad valu – selle vältimiseks masseeri pinges lihaseid.

3. Värske kurk on rahvameditsiinis olnud tõhus peavaluleevendaja. Võib nii viiludeks lõigatud kurki laubale asetada kui pressida värskest kurgist mahl välja ning juua seda kaks korda päevas üks klaas korraga.

4. Proovida võib raviva toimega taimi. Näiteks ristikunutiteed – vala 1 sl ristikunuttidele klaas keeva vett, lase sellel tund aega tõmmata. Kurna ning joo kolm korda päevas pool klaasi korraga. Hea on ka rosmariinitee, mille valmistamiseks vala klaasitäis kuuma vett viiele kuni seitsmele rosmariinilehele. Lisa veidi mett, oota kolm minutit ja joo.

5. Soolakompress peaks valu viima umbes veerand tunniga. Hoia külmkapis tihedalt suletud kilekotis tavalist jämesoola ja kui peavalu end ilmutab, pane see 5 minutiks sügavkülma. Seejärel laota käterätt pealaele ja kata soolakotiga kogu ülemine peapool, püüdes lamada.

6. Jälgi, mida suhu pistad. Mõned toiduained, nagu näiteks juust, tsitruselised, punane vein, võivad olla otseselt valu põhjuseks.

7. Elustiili muutes võid pääseda ka peavaludest. Regulaarne trenn, tervislik toitumine, korralik uni, suitsetamise mahajätmine ning alkoholi tarvitamisest loobumine on siingi omal kohal.