Daniele Santose poeg sündis mikrotsefaaliaga Foto: NACHO DOCE
Uudised
18. veebruar 2016, 13:57

Müstiline Zika viirus: miks tekivad laste väärarengud, pole siiani selge (11)

Zika viirust seostatakse vastsündinute ebaloomulikult väikese pea ehk mikrotsefaaliaga. Kuidas viirus arenevat loodet kahjustab, pole siiani selge.

Viirust on siiani üsna vähe uuritud ja teadmised kogunevad kild-killu haaval. Mainekas ajakirjas Lancet ilmunud uurimus kinnitab, et tõvestaja suudab ltungida läbi platsenta, vahendas MedicalXpress. 

Brasiilia teadlased leidsid viirust kahe raseda naise lootevedelikust. Nende puhul oli teada, et lapsed sünnivad mikrotsefaaliaga. Ometi pole see veel kindel tõend, et just Zika viirus seda arenguhäiret põhjustaks.

"Varasematel uuringutel on Zika viirust leitud emade süljest, rinnapiimast ja uriinist ning vastsündinute süljest ja uriinist. Nüüd on selge, et viirus on ka lootevedelikus ja seega suudab ta läbida kaitsva platsentaseina," ütles uurimuse autor Dr Ana de Filippis.

2015. aastal sündis Brasiilias suur hulk tavatult pisikese peaga lapsi. Samal ajal on riigis levima hakanud ka Zika viirus. Seetõttu arvavadki paljud uurijad, et need asjad on omavahel seotud.

Mikrotsefaalia põhjusteks on varem peetud ka pärilikke tegureid, ema kehva toidulauda, erinevate ravimite ja mürkide mõju.