Foto: AS Mammograaf
Uudised
22. veebruar 2016, 14:52

Ratastel meditsiiniuuringud aitasid üle 11 000 abivajaja (1)

Igakuiselt erinevatesse maakonnahaiglatesse sõitnud mammograafia või magnetresonantstomograafia (MRT) uuringute bussid aitasid 2015. aastal rohkem kui 11 300 inimesel läbida terviseuuringuid kodukohast lahkumata. Ratastel treilerid on olulise tähtsusega, sest magnetresonantstomograafe on Eestis vähe ning kõigil patsientidel pole võimalik igast Eestimaa nurgast Tallinnasse või Tartusse uuringutele sõita.

Mammograaf ASi juhatuse liikme Silver Raudsepa sõnul on maakonnahaiglate lähedal peatuvate busside külastatavus inimeste poolt suurenenud aastast aastasse. Külastatavuse suurenemise põhjuseks võib pidada inimeste teadlikkuse kasvu - varakult avastatud haigust saab efektiivsemalt ravida. 

Ometigi pole 2015. aastal Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi koostöös tehtud uuringu andmetel ligi pooled ehk 48 protsenti esmase rinnavähi diagnoosiga Eesti naistest varem teinud mitte ühtegi mammogrammi. Seetõttu on järjest olulisem, et tulevikus külastab mammograafi treilereid veelgi suurem arv naisi. 

Selles valguses on positiivne aspekt, et rinnahaiguste varajase avastamise suurprojektide juures on suurenenud perearstide või günekoloogide poolt mammograafi vastuvõtule suunatud patsientide arv, kellel kahtlustatakse rinnahaiguste võimalusi. 

Lisaks on MRT uuringutest abi saanud paljud aktiivse spordiga tegelevad patsiendid, kel on liigeste või sidemetega seotud valusid. Samuti ka siseelundkonna vaevustega seotud muresid, mida ilma MRT uuringuta oleks keeruline avastada.

Mammograaf ASi juhatuse liikme sõnul tasub uuringutreilerites patsientidele teostatud uuringute eest üldjuhul maakonnahaigla, kellel on uuringute finantseerimiseks leping ka haigekassaga.

Selleks, et tagada jätkuvalt sujuv ja optimaalne uuringutreilerite liikumine üle Eesti, vahetati aasta alguses välja uuringutreilereid vedav veoauto. Alates jaanuari lõpust sõidutab mammograafia ja MRT treilereid  Volvo veduk, mis on vastavalt uuringukeskuste tunnusvärvile roosa.

"Roosa just seetõttu, et see värv tähistab mõistmist, hoolitsemist ja suurendab usku tulevikku – just see on ka uuringubusside eesmärk," tõi Raudsepp esile.