Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. veebruar 2016, 09:37

Sõeluuringud on lihtsaim võimalus pikendada tervena elatud elu (6)

Emakakaelavähi ja rinnavähi sõeluuringutel osalemine on üks võimalus pikendada tervena elatud elu.

Sõeluuring on terviseuuring,  mis on mõeldud eelkõige tervetele, ilma kaebuste ja sümptomiteta naistele emakakaela- või rinnavähi varaseks avastamiseks. Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi vanuses 30–55 ja rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62.

Kes on emakakaelavähist ohustatud?

Oluline on teada, et emakakaelavähki võivad haigestuda ka noored naised ja pärilikkus ei mängi siin rolli. Haiguse suurimaks tekkepõhjusteks peetakse mõningaid HPV vorme, mis levivad peamiselt seksuaalsel teel. Viiruse poolt tekitatud emakakaela rakumuutusi diagnoositakse PAP testiga, mida võetakse tavapärase naistearsti läbivaatuse käigus ja mis on valutu. HPV tekitatud rakumuutused ja vähieelsed seisundid võivad areneda isegi 10–25 aastat. See tähendab, et regulaarsel kontrollimisel ja õigel ajal avastatuna on need kergesti diagnoositavad ning ravitavad.

 Tegelikult saaks naised ennetada peaaegu kõiki emakakaelavähi kaugele arenenud juhtumeid. Eriti oluline on korrapärane PAP-testi andmine seetõttu, et emakakaelavähi varajased sümptomid jäävad naisele endale tihti märkamatuks ning ta tunneb ennast täiesti tervena. Emakakaela rakumuutused on sõeluuringute käigus lihtsalt avastatavad, mis omakorda võimaldab ravi tulemusena täielikku tervenemist. PAP testi tegemine on valutu ning tavapärase günekoloogilise läbivaatuse osa.

2016. aastal kutsutakse emakakaelvähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986.

Varases staadiumis rinnavähk endast märku ei anna

Enamasti pöördutakse arsti juurde rinnavähi kahtlusega siis, kui rinnas avastatakse tükk. Teised ohumärgid võivad olla muutunud rinnakuju (näiteks naha sissetõmme rinnal), rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Tihti on haigus aga selleks ajaks juba algkoldest kaugemale levinud.

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on endast märku andnud ja organismis levima hakanud. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu.

Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ja on tervenemise eelduseks.

2016. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966.

Osalemiseks ära jää kutset ootama

Sõeluuringule saavad nimelise kutse naised, kelle sünniaasta on kutsutavate sünniaastate nimekirjas ja kellele pole viimase kahe aasta jooksul tehtud rindade uuringut või viimase kolme aasta jooksul PAP-testi.

Et kutse saadetakse naiste rahvastikuregistris olevale aadressile, on vajalik kontrollida, kas see on õige. Seda saab teha riigiportaalis eesti.ee. Kui sealsed andmed on ebatäpsed, ei pruugi kõik kutsed kahjuks adressaadini jõuda. Koos paberkutsega genereeritakse ka elektroonne kutse, mis saadetakse E-Tervise patsiendiportaali. Iga kutse saanu saab seda oma saatekirjade alt vaadata.

Uuringul osalemiseks ei pea aga kutset ootama jääma. Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse eelkõige teie sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Kui registreerite end näiteks aga raviasutuse tasulisele vastuvõtule, tuleb sellega koos tehtavad uuringud (sealhulgas PAP-test) tasuda endal ning neid haigekassa tagasiulatuvalt ei hüvita.

Uuringule minnes võtke kindlasti kaasa isikut tõendav dokument. Naised, hoolige oma tervisest ja kontrollige end regulaarselt!

Sõeluuringute kohta leiate lisainfot siit

Sõeluuringuid teostavate asutuste kontaktid on kättesaadavad siit.

Mammograafiabussi ajakava asub siin.