Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. veebruar 2016, 10:20

Üheksa asja, mida tuleb teada seksist pärast infarkti (5)

Tõsised südamehaigused toovad kaasa nii palju küsimusi, et seksuaalelu on esialgu viimane, mille peale mõelda. Varem või hiljem tekib vajadus ka selle järele, kuigi hirm püsib, sest uut infarkti ei taha keegi saada.

Woman´s Day ulatab abikäe ja toob välja üheksa asja, mida sa peaksid teadma seksist pärast infarkti.

1.Oota vähemalt nädal. Iga infarkt on eriline ning sellest taastumine sõltub südameatakki raskusastmest, kuid üldine rusikareegel ütleb, et seitse päeva tuleb oodata. Seksiga võid alustada siis, kui saad trepist paar korrusevahet kõndida ilma rinnus survet või õhupuudust tundmata.

2.Võimalus saada seksi ajal uus infarkt on väga väike. Orgasmi ajal küll pulss ja vererõhk tõusevad lakke umbes minutiks, kuid need elulised näidud taastuvad kiirelt.

3. Libiido võib mõneks ajaks kaduda. See, et infarkti üleelanud kogevad erinevaid emotsioone, on tavaline. Mõned tunnevad tänulikkust, et nad on elus, teised on kurvad ning küsivad, miks see juhtus just minuga. Sestap pole ime kui vajadus varem rõõmu pakkunu, ka seksi järele, väheneb. Kuid selle pärast ei pea muretsema, see kestab lühiajaliselt. Vahepeal võiks kaaslasega võtta asju aeglaselt ning nautida intiimsust muudel viisidel.

4. Su kaaslane võib olla väga ettevaatlik. Ka tema võib karta, et põhjustab sulle uue infarkti. Kinnita talle, et see on täiesti ohutu.

5.Sul võivad tekkida verevalumid. Ära muretse, kui pärast seksi on ühes või teises paigas kehal mõni sinikas – et südamehaigetele antakse haiglas verevedeldajaid, põhjustab see ka kergeid sinikaid.

6.Vali poose. Kui oled läbi elanud südameinfarkti, vali poose. Hea on näiteks misjonäripoos, mis on naisele vähem füüsilist pingutust nõudev. Kui infarkti elas üle mees, on hea naine peal asend.

7.Ravimid võivad suguelu mõjutada. Südameravimid võivad põhjustada selle, et pea käib pärast seksi ringi või erutus ei kesta pikalt. Enamasti ei ole need sümptomid muretsemist väärt.

8.Ära alusta uusi suhteid. See ei ole pärast infarkti küll mõistlik, sest uue partneriga seksimine suurendab südame löögisagedust ja tõstab vererõhku

9.Ei ole mingit põhjust häbeneda oma arstilt seksi kohta küsida. Sa lihtsalt pead teadma kõike, et saada tagasi oma normaalne elu.