Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. veebruar 2016, 11:20

Kuus nõuannet psoriaasi leevendamiseks

Psoriaas on nahahaigus, mis põhjustab sügelevaid või valusaid paksenenud ja hõbedaselt kestendavaid punaka naha laike. Tavaliselt ilmuvad laigud küünarnukkidele, põlvedele, peanahale, seljale, näole, käelabadele ja jalgadele, kuid neid võib esineda ka teistel kehaosadel.

Apotheka apteeker Kerli Valge jagab oma viit soovitust psoriaasi all kannatajatele.

1. Hoia oma nahk niiskena

Oma keha kreemitamine on üks kõige lihtsamaid ja efektiivsemaid viise psoriaasi leevendamiseks. Kasutage niisutavaid vedelikke, kreeme ja salve, eriti kuiva ilma korral. See ei lase nahal kuivada. Niisutaja valige vastavalt oma nahatüübile, nahahooldustoode ei pea olema kallis, et hästi töötada. Tuleb leida enda jaoks sobivaim. Üheks variandiks oleks Psorilys emulsion, mis on mõeldud spetsiaalselt psoriaatilisele, ketendavale nahale. See muudab naha koheselt pehmeks ja elastseks ja on rahustava toimega. Ka Essexi ja Emolium sarjad sobivad. Heaks valikuks oleks ka Bionike Proxera Keratoff urea kreem kuivale nahale, mis sisaldab uureat, glükonolaktooni ja naatriumlaktaati, mis pakuvad järkjärgulist keratoreguleerivat toimet ja soodustavad naha loomuliku niiskustaseme taastumist.  Viimast võibki kasutada täiendava hooldusvahendina psoriaasi puhul.

Kasutusel võib olla ka mitu erinevat toodet, üks on mõeldud kolletele määrimiseks ja teine tervele kehale. Hea kui see oleks lõhnavaba. Käige iga päev duši all. Korralik hügieen soodustab rakuvahetust ja vähendab haiguse väljakujunemise tõenäosust.

2. Hellita nahka soojas vannis

Soe vann aitab leevendada sügelevaid kohti ja eemaldada kuiva nahka. Võta endale mõni õhtu see 15 minutit, et soojas vannis mõnuleda. Hea oleks, kui lisad oma vanniveele ka vanniõli või meresoola. Apteegist leiad näiteks Linola vanniõli, mis ei sisalda säilitusaineid, värvaineid ega loomseid rasvu ning on pH-neutraalne.

Oluline on hoida vett võimalikult neutraalsena ja mitte liiga kuumana. Vastasel juhul võid oma nahka taas ärritada. Ära hõõru oma nahka, kui end rätikuga kuivatad, vaid tee seda võimalikult õrnalt nahka patsutades. Kohe pärast kuivatamist kreemita keha. Kui sul pole aega vanni minna, aseta problemaatilisele kohale märg rätik või külmakompress.

 3. Võta rahulikult

Erinevad uuringud on näidanud, et stress võib psoriaasi ja sügelemistunde veelgi hullemaks muuta. Mõned inimesed on lausa täheldanud, et esimene ilming psoriaasist avaldus neil just siis, kui neil oli elus mõni stressirohke juhtum. Sümptomeid saad leevendada väga lihtsalt, kui alandad oma ärevuse taset, väldid stressi tekitavaid olukordi. Lihtne öelda, raske teostada. Aga proovi näiteks joogat, meditatsiooni ja sügavat hingamist. Isegi pikk jalutuskäik ümbruskonnas võib sind aidata. Lisaks saad end aidata ka siis, kui sööd tervislikult, jood piisavalt vett, harjutad regulaarselt ja saad piisavalt magada.

4. Jälgi, mida oma nahale kannad

Kui sul on psoriaas, tuleb väga täpselt jälgida, et tooted, mida nahale kantakse, ei sisaldaks alkoholi ega happeid. Need võivad ärritada su tundlikku nahka. Enne riiete ostmist proovi tunnetada, kas nende materjal või lõige võiks nahale ärritavalt mõjuda või on need pehmed ja mugavad. Hea oleks vältida villa ja mohääri, sest ka need võivad põletikulist nahka ärritada.

5. Proovi mitte sügada ja kratsida

See on ilmselt kõige raskemini teostatav nõuanne, sest kui ikka keha sügeleb, on raske mitte sügada, see aga vigastab nahka, mistõttu võivad kõikvõimalikud pisikud organismi sattuda ja tekitada põletikku. Kui tunned taas vajadust sügada, siis sule silmad, hinga sügavalt sisse ja määri selle asemel nahale hoopis niisutavat kreemi, ka see aitab sügelust leevendada. Ehk aitab seegi, kui oma küüned võimalikult lühikesena hoiad.

6. Limiteeri alkoholi tarbimist ja loobu suitsetamisest

Alkohol võib psoriaasi sümptomeid veelgi raskendada. See võib olla isegi ohtlik, sest mõned psoriaasi ravimid võivad alkoholile ootamatult reageerida. Tarbi alkoholi vaid mõõdukas koguses. Ka suitsetamine ei mõju psoriaasipatsientidele hästi. Räägi oma arstiga, mis oleks parimaks võimaluseks suitsetamise mahajätmiseks, sest ka nikotiiniplaastrid võivad teha olukorra hullemaks. Tasub ka pöörduda tubakast loobumise nõustamisele.