Reisimine
27. veebruar 2016, 06:00

Pakkimis­paanika: mida võtta kaasa ja kuidas see kõik kohvrisse mahub

Enne reisi vaevab paljusid küsimus, mida puhkusel või ärikohtumistel vaja võiks minna ja kuidas see ära mahutada? Seepärast kogus Õhtuleht kokku soovitused, mis aitavad sul reisiks paremini valmistuda, kohvris ruumi kokku hoida ja riiete kortsumist vältida.

Kuidas kohvris ruumi kokku hoida?

Ökonoomne pakkimine algab mõtlemisest – asju tuleb kaasa võtta mõistlikus koguses. Jalanõude sokkidega täitmine vms nipp suurt kokkuhoidu ei anna.

Kõige rohkem hoiavad kohvris ruumi kokku minitooted. Seega võta suurte kreemi- ja šampoonipotsikute asemel kaasa hoopis testreid.

Puhkuse ajal võiks nahale ja juustelegi puhkust anda, seepärast võta kaasa minimaalselt kosmeetikatooteid.

Kohvrisse mahub rohkem asju, kui need korralikult paigutada ja mitte lihtsalt läbisegi loopida.

Mõistlik on enne pikemat reisi kohver juba aegsasti toanurka valmis sättida ja sinna nii-öelda vajalikke asju koguda. Küllap praagid nii mõnegi asja välja, kui oled selle vajalikkust saanud pikemalt kaaluda.

Igaks juhuks kaasa pakitud asjad jäävad üheksal juhul kümnest reisi lõpuni kohvrisse.

Kohver saab kergem, kui paned selga võimalikult palju reisil vajaminevaid riideid.

Jalanõusid vali hoolega, kuid üle kahe-kolme paari pole mõtet neid kaasa võtta.

Eriti kaval on kogu reisil tekkiv must pesu vaakumkotti panna. Mõni selline suudab sisu 80% koomale tõmmata, nii jääb küllaldaselt ruumi suveniiridele.

Pikk nädalalõpp suurlinnas: üldjuhul piisab üleõlakotist

Üleõlakott (Alar Truu)

Nii lühikeseks ajaks pole mõtet kohvrit kaasa tassidagi – üldjuhul piisab natuke suuremast üleõlakotist.

Käsipagasiga reisile minnes ei teki kiusatust üleliia riideid kaasa pakkida ja endalgi on märksa lihtsam ringi liikuda.

Peamiselt läheb lühireisil vaja vaid puhast pesu ja pluusi.

Ühtlasi võiks kaasas olla jakk, mis sobib võimalikult paljude asjadega.

Ühest paarist mugavatest jalanõudest piisab täiesti.

Vedelale šampoonile võiks vahelduseks kuivšampooni eelistada.

Vältimaks ebavajalike asjade, näiteks vihmavarju kaasatassimist, vaata mõnda usaldusväärset ilmaprognoosi ja mõtle läbi, kui tihti vahetaksid kodus olles sama ajaga riideid.

Kui plaanid õhtusöögile minna, siis tasuks näiteks restorani Facebooki lehe kaudu välja selgitada, mis meeleolu toidukohas tavaliselt valitseb ja mida külalised kannavad. Sageli piisab vaid kõrvarõngastest või šikist särgist, et piisavalt elegantne välimus luua.

Nädalaks soojale maale: esimesena pista kotti päikesekaitsevahendid

Kreem ja päikeseprillid Foto: Alar Truu

Optimaalne kohver oleks poolteist kuni kaks keskmise käsipagasi suurust, sõltuvalt sellest, kas lähed ainult päevitama või on plaanis ka ringi seigelda.

Kõige tähtsam on end päikese eest kaitsta, seetõttu peaks kindlasti kaasas olema päikesekaitsekreem, kaitsefaktoriga hügieeniline huulepulk, peakate, päikeseprillid ning õhuke sall või rätt õlgade katmiseks.

Soojale maale minnes kuluvad samuti ära ühed soojad riided ning sokid. Sihtkohas võib olla küll väga kuum, kuid lennukis on jahe, ühtlasi võivad päevased ja õhtused temperatuurid kõvasti erineda.

Kui kleit või särk on vaja selga panna ainult õhtusöögi ajaks ja muidu möödub päev rannas, siis ei pane keegi pahaks, kui samu riideid mitu õhtut järjest kannad. Igal õhtul paar tundi kandmist ei määri ühtegi riiet nii väga ära, et seda paar korda järjest kanda ei võiks.

Paljudes riikides, eriti Aasias, on pesupesemisteenus hotellides nii odav, et nutikas on võtta kaasa vähem riideid ja lasta neid kohapeal pesta ja triikida.

Puhkusereisiks pakkides on soovitatav mahutada käsipagasisse kõik, mida esimese 24 tunni jooksul vaja läheb: väike päevituskreem, päikeseprillid, ujumisriided, puhas pesu, särk, kleit või püksid ning paar lahtiseid jalanõusid.

Nädalaks mägedesse suusatama: ära kuluvad ka pidulikumad riided

Suusatamisriided: veekindel suusajope ja püksid, suusasaapad, 3-4 paari sooja pesu ning keskmiseks kihiks 2-3 särki.

Soojad riided: fliis ja/või 1-2 džemprit, 3-4 paari spordisokke, 3-4 paari villaseid sokke, müts, sall, paar käpikuid.

Suusavarustus (kui sa ei plaani seda laenutada): saapad, suusad, kepid. Ära unusta ka suusa- või päikeseprille ja kiivrit.

Ühed pidulikumad riided, kui on plaanis viisakamasse kohta õhtusöögile minna.

Hügieeniline huulepulk ja päikesekaitsekreem (mõlemad vähemalt SPF 15 kaitsega), antibakteriaalsed salvrätikud, kehakreem või -niisutaja ja hügieenitarbed.

Fotoaparaat , akud ja laadijad ning meelelahutus: ajakiri, raamat, MP3-mängija vms.

Mõned snäkid sihtkohas söömiseks, näiteks müslibatoonid, kuivatatud puuviljad, pähklid, krõpsud või soolakringlid.

Ärireis: kohvri sisu sõltub planeeritud töökohtumisest

Ärireisil on kindlasti kõige mugavam väike kohver, kus asjad ei kortsu ega lähe sassi. Kingi või viisakat jakki saab kohvris vormis hoida teiste riiete, kortsutatud ajalehe või muu pehme täitematerjali abil.

Tee endale selgeks, milliseid kohtumisi reis endaga kaasa toob. Kui aeg möödub ainult kontoris või konverentsil, pole riietega mõtet üle pingutada. Kaks päeva võib kindlasti käia sama ülikonna või kostüümiga, vahetades särki, lipsu või aksessuaare.

Unusta värvid, must on ärireisidel sinu parim sõber, sest see sobib kõigega. Mustad sokid, aluspesu, teksad, kaks T-särki ja üks viisakas ülikond või kleit ärikohtumiseks on kõik, mida sa ärireisil vajad.

Peale tööasjade võiks kohvrisse mahutada veel ühe komplekti vabaajariideid.

Kindlasti võta kaasa riiete puhastusrull .

Riiete puhastusrull Foto: Alar Truu

Ühtlasi on hea mõte mõni sümboolne kingitus või meene kohvrisse pista, et see vajadusel kellelegi tänutäheks anda.

Kui oled harjunud trennis käima, siis ei maksa sellest reisil olles lihtsalt kergema kohvri nimel loobuda. Küll aga võid rahulikult koju jätta muidu spordikotti kuuluva rätiku jms, mis hotellis kindlasti olemas on.

Ära anna pagasit ära, isegi mitte siis, kui lendad neljaks nädalaks Hiinasse. Muretse endale kohver, mis mahub lennukis su pea kohale.

Kogenud ärireisija jääb truuks ratastega lihtsale kohvrile, mis on praktiline, kerge ja seljasõbralik.

Muretse endale korralik nutitelefon, mille GPSi võid pimesi usaldada. Selleks, et saaksid välisriigis autoga liigelda, pole mõtet GPS-seadet kaasa vedada või seda kusagilt üürida.

Kord kolme kuu jooksul vaata kriitilise pilguga üle kogu kraam, mida sa kaasas oled tassinud. Järgmisel korral jäta koju kõik, mida sa viimastel reisidel kasutanud pole.

Enneta kortse: kampsun keera rulli ja teksad pahupidi

Teksad ja trikotaaž paki kohvrisse pahupidi pööratult – nii ei ole murdejooned häirivalt nähtavad, kui riided tuleb kohe selga panna ja triikimisvõimalust pole.

Kudumid, samuti villased ja puuvillased riided võib muretult rulli keerata. Peaasi et rull tuleks tihke, muidu tulevad kortsud ikkagi. Tärgeldatud rõivad, näiteks triiksärgid, ja peenemad riided tuleks alati kokku voltida.

Pehmemaid rõivaid rulli tugevalt ja pane need kohvri põhja. Kergesti kortsuvad volditavad asjad sea rullitud rõivaste peale. Kõige peale pane pikemad esemed, nagu püksid ja seelikud. Säti need piki kohvrit ja voldi nii, et nad võtaksid võimalikult vähe ruumi.

Reisiselli meelespea

Tark on alati kaasa pakkida oma šampoon ja dušigeel, sest hotellides pakutavaid ei saa usaldada. Korgid ja sulgurid tuleb aga kindlasti üle kontrollida, et sihtkohas kohvrit avades ei tabaks sind vahune üllatus.

Peakate ja päikeseprillid ei tohi kunagi maha jääda.

Igaks päevaks puhtad sokid ja aluspüksid. Särke-kleite võib võtta reisipäevade arvust kaks tükki vähem, kuna edasi-tagasi võib lennata sama riietusega.

Väike esmaabikott – võta kaasa plaastreid, sääsetõrjevahendit ning ravimeid peavalu, kõhuhädade ja gripi vastu.

Tähtsad asjad, nagu pass, raha, ravimid, fotoaparaat ja sülearvuti, pane alati käsipagasisse.

Tee korralik koopia oma juhiloast, passist, viisadest, krediitkaartidest ja kõigest muust, mille reisil kaotamine võib sulle kalliks maksma minna.

Käsipagasis võiksid olla…

Retseptiravimid

Plastpudel, et lennujaamas vee ostmisele mitte raha raisata.

Snäkid nosimiseks

Telefonilaadija

Vajaminevad dokumendid

Kõik väärisesemed

Meelelahutus: raamat, ajakiri, mäng vms

Puhas pesu

Hambahari, -pasta ja niisked salvrätikud

Sihtkoha kliimaga sobivad rõivad

Soe pusa või kampsun ja sokid