Lapsed
29. veebruar 2016, 12:35

Šokolaadi söömine raseduse ajal soodustab loote arengut

Igapäevane 30 grammi šokolaadi söömine võib teadlaste hinnangul soodustada loote kasvu ja arengut.

Šokolaadi liigtarbimine pole rasedatele soovitatav, kuid mõõdukas šokolaadi tarbimine on rasedatele mitmel moel kasulik, kirjutab portaal Med24. Šokolaad sisaldab nimelt flavonoidi nimega flavonool, mida on seostatud südame-veresoonkonna kaebuste ning kolesteroolisisalduse vähenemisega.

Uurimaks, kuidas mõjub šokolaad rasedusele, vaatlesid teadlased 129 tulevast ema üksikrasedusega 11. kuni 14. rasedusnädalal. 

Kõigi naiste emakaarteri Doppleri pulsatiilsusindeksi algväärtused oli kahesälgulised. Emakaarteri Doppleri pulsatiilsusindeksiga mõõdetakse emaka, platsenta ja loote verevoolu ning sälgud on preeklampsia, hüpertensiooni ja teiste võimalike rasedustulemite riskinäitajaks.

Tulevased emad randomiseeriti ja neid suunati 12 nädala jooksul tarbima igapäevaselt 30 grammi kas väikese või suure flavonoolisisaldusega šokolaadi. 12 nädala pärast mõõdeti uuesti emakaarteri Doppleri pulsatiilsust ja naisi jälgiti kuni sünnituseni.

Uurimisrühm ei leidnud erinevusi väikese ja suure flavonoolisisaldusega šokolaadi tarbivate rühmade preeklampsia, gestatsioonihüpertensiooni, platsenta kaalu ega sünnikaalu vahel. Küll aga leidsid nad, et oluliselt oli paranenud emakaarteri Doppleri pulsatiilsus mõlemas rühmas, mis viitab sellele, et nii väikese kui ka suure flavonoolisisaldusega šokolaad võib soodustada loote kasvu ja arengut.

Uuringurühma kinnitusel oli pulsatiilsuse paranemine oluliselt suurem kui tavapopulatsioonis oodatav.