Tõstamaa tervisekeskuse perearst Madis Veskimägi vastab neljale küsimusele, mida esitatakse viirusteperioodil kõige sagedamini.Foto: MATI HIIS
Hea nõu
1. märts 2016, 08:38

Korduma kippuvad küsimused viirusteperioodil

Tõstamaa tervisekeskuse perearst Madis Veskimägi vastab neljale küsimusele, mida esitatakse viirusteperioodil kõige sagedamini.

Millal võtta ühendust arstiga?

Viirusinfektsiooni nähud peaksid taanduma 2–3 päevaga, paranetakse tavaliselt nädalaga.

Kui haiguse kolmandal päeval pole enesetunne paranenud, püsib kõrge palavik, tekkinud on tugev köha, valu rindkeres, valu põses, mis tugevneb ettepoole kummardades, siis on need viited tüsistustele, mis vajavad arstlikku uurimist ja ravi.

Harva võib esineda väga raske kuluga haigus, tavaliselt gripp, millega kaasnevad teadvushäired. Selle tekkides ei tohi oodata, vaid peab helistama tööpäeval kas oma perearstile, muul ajal perearsti nõuandetelefonile 1220 või häirekeskuse telefonile 112.

Millal võib laps minna lasteaeda?

Enamik arste juhindub lihtsast reeglist – laps võib minna talveperioodil õue, kui palavikust on möödunud kaks päeva, kui laps on igati terve, siis võib minna lasteaeda 3–4 päeva pärast palavikku.

Kas lasteaias esinevaid viirusinfektsioone saab vältida?

Kuidas ka ei püüaks, on lasteaed erinevate viirusinfektsioonide kasvulava, nii võib lasteaialaps põdeda aasta jooksul 6–8 erinevat nakkust.

Haigus on muidugi paha, kuid asja hea külg on see, et nii saadakse parem immuunsus paljude eri nakkuste suhtes. Haiguste põdemine hilisemas koolieas raskendab õpingutes edasijõudmist.

Kuidas suhtuda vaktsineerimisse?

Gripivastane vaktsineerimine on põhjendatud eakatel, kroonilisi kopsu ja südame-veresoonkonnahaigusi põdevatel patsientidel ja meedikutel. Terveid töökollektiive massvaktsineerida ei ole mõtet.

Ohtlik tüsistus – kopsupõletik – on põhjustatud pisikust nimega pneumokokk. Sellevastane vaktsineerimine on Eestis veel vähe levinud, kuid seda julgen soovitada samadel näidustustel.

Milleks kinkida oma eakatele vaase, potte-panne ja muud, mida neil vaja pole, heaks kingiks on kopsupõletiku vaktsiin. Hea on see, et vaktsiini mõju kestab aastaid.