Foto: TIINA KÕRTSINI
Uudised
8. märts 2016, 11:12

LASTELE KAHJULIK? Vaid üks Eesti jäätisetootja lisab alkoholiga jäätise pakendile hoiatussildi (21)

Jäätisevalmistaja La Muu lisab oma karpidele hoiatusteavituse alkoholisisalduse kohta, mis on eelkõige suunatud lastele. Premia ning Balbiino jäätised jäävad aga hoiatavate siltideta.

Hoiatust „Ma ei sobi lastele, sisaldan alkoholi!“ võib peagi näha rummi-rosinajäätisel, milles on umbes 2 % alkoholi ning kirsijäätisel, milles on 1 % alkoholi.

„Kuigi peame La Muu peamiseks sihtrühmaks täiskasvanud inimesi, siis on samas selge, et jäätist seostavad inimesed eelkõige laste magustoiduga ning eeldavad, et ka koostisosad on lastele sobilikud. Nii võtsimegi kuulda inimesi, kes meile Facebookis kirjutasid, ning ostustasime võtta kasutusele hoiatussildid, et asi igapidi selge oleks,“ kommenteeris otsust Rasmus Rask, La Muu üks asutajatest.

Ta lisas, et kui rummi-rosinajäätise puhul viitab nimi alkoholisisaldusele, siis kirsijäätise puhul on kohane märkida, et kirsid on leotatud viinas.

AS-i Premia Tallinna Külmhoone tootearenduse juhi Kaisa Karro sõnul ei pea nad vajalikuks eraldi märgistuse lisamist. „Ekselenci Riia Palsami tootel on selgelt kujutatud antud alkoholi pudeli pilt, samuti on pakendil koostisosade loetelus ära toodud, et toode sisaldab likööri ning kõigile on see info kättesaadav. Lisaks ei ole antud toode suunatud lastele,“ põhjendab Karro otsust.

Balbiino turundusdirektori Enel Kolki sõnul ei ole ka neil hetkel sellist plaani.

 „Meil on ainult üks jäätis, mis sisaldab alkoholi ja see on Vana Tallinna jäätis. Selle alkoholisisaldus on võrreldav umbes keefiri või kalja omaga ja seetõttu ei pea me hetkel vajalikuks silti lisada,“ selgitab Kolk Balbiino seisukohta.

„Kaubamärk ise on ju ka Vana Tallinn ja on arusaadav, et see ei ole suunatud lastele . Samas peaks see olema lapsevanema otsustada, kas ta seda lapsele pakub või mitte,“ jätab Kolk vastutuse lapsevanematele.

Ka MTÜ Lastekaitse Liidu kommunikatsioonijuht Mart Valner kiidab La Muu otsust, sest see aitab lapsevanematel poes teadlikumaid valikuid teha.

„Siin on lapsevanema koht selliseid tooteid lapsele andes teha ka selgitustööd. Kas või öelda, et alkohol ise ei ole tegelikult magus. Meil on hea meel, kui lapsevanemad ei lase laste mõtteis midagi head ja magusat ning alkoholi omavahel siduda,“ sõnas Valner.