Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
2. märts 2016, 13:10

Kuidas valida hambapastat?

Kuidas valida hambapastat? 

Vastab BENU Papiniidu apteegi proviisor Margot Lehari: "Hambapastade valik on poelettidel ja apteekides väga kirju ja sugugi iga hambapasta ei sobi kõigile. Hambapastat valides tuleb lähtuda enda hammastest ning eesmärgist, mida see suus peaks tegema. Osade inimeste hammastel on õhuke email, millele viitab kas läbikumav värv, tundlikkus või parkumine. Teistel on sagedasti kaariest, kolmandatel igemepõletikud või periodontiit. Paljude inimeste hambad on tundlikud ja ei talu külma või kuuma. Lisaks võib olla sooviks parandada hammaste esteetilist välimust ja värvi. Kõigiks nendeks puhkudeks soovitab arst või apteeker erinevat hambapastat.

Kui soov on hambaid valgendada, tasub hambapasta pakendilt uurida, milline on valgendav toimeaine. Osad valgendajad teevad hammastele head, teised mitte. Täiesti ohutud pastad eemaldavad vaid parkainete poolt tekitatud plekke ning ei pleegita tervet hammast. Vaadake hambapasta koostisest, kas see sisaldab naatriumvesinikkarbonaati ehk söögisoodat või peroksiidi. Mikrokristalliline ehk peentöödeldud naatriumvesinikkarbonaat ei kahjusta märkimisväärselt hambaemaili  ja sellega võib teha valgendava kahenädalase intensiivkuuri, mis eemaldab peale plekkide ühtlasi ka hambakattu ja hambakivi. Pärast sellist kuuri võiks võtta kasutusele pasta, mis taastab hambaemaili ja  vähendab hammaste tundlikkust. Omal käel söögisoodaga kodus hambaid valgendada ei tohi, see kahjustab hambaemaili. Vesinikperoksiidiga pastasid ja geele müüakse vaid hambaarstikabinetis ja eelnevalt võiks oma arstiga nõu pidada, kas need teie hammastele sobivad.

Lastele reeglina täiskasvanutele mõeldud hambapastad ei sobi. Müügil on vaid üksikuid selliseid täiskasvanute pastasid, milles pole fluoriidi ja mis pole ka valgendava ega põletikuvastase toimega, neid võib ka laste puhul kasutada, kui magus maitse pole oluline. Väikeste laste puhul peaks kindlasti eelistama hambapastat, mis ei sisalda parabeene, vahtu tekitavat ainet SLS ega fluoriidi. Seda, kas suurema lapse hambapasta võib sisaldada fluoriidi, ütleb lapsevanemale hambaarst. Tavaliselt soovitatakse vanusele vastavalt fluoriidisisaldusega pastat, sest see aine tugevdab hambaid ja kaitseb aukude eest. Samas võib piirkonniti olla fluori palju joogivees ja selle aine liigsus tekitab laste hammastele laike. Kindlasti tasub selles küsimuses pidada nõu lapse hambaarstiga, kes soovitab sobiva hambapasta. "