Foto: Vida Press
Uudised
10. märts 2016, 11:06

HIV kiirtest jõuab apteekidesse müügile suve lõpuks

Hiljemalt suve lõpuks jõuab Eesti apteekidesse müügile HIV kiirtest, mille abil saab kodustes tingimustes HI-viirust testida. 

Teadus- ja arendusfirma Selfdiagnostics OÜ jaevaldkonna juhi Svetlana Zolotarjova sõnul on nad kaua aega uurinud maailma tipptootjate HIV kiirteste, et valida välja kõige kasutajasõbralikum ja turvalisem test.

Zolotarjova kinnitab, et Eestisse müügile jõudev test on ülimalt täpne, sest algselt on test välja töötatud meditsiiniasutustes kasutamiseks. "Testivahend on väike ja täisautomaatne - inimesel pole vaja muretseda eraldi torkeseadeldise kasutamise ega testi jaoks täpse verekoguse saamise pärast," selgitas ta.

Test peab vastama kõikidele Euroopa Liidu normidele ja nõuetele. Seepärast seisab hetkel testide müügile jõudmine vajalike tõendite ja kinnituste taotlemise taga kinni.

Paljudes riikides, näiteks Inglismaal, USAs ja Prantsusmaal on kodused HIV testid apteekides või veebipoodides juba müügil, sest usutakse, et selline diskreetne, anonüümne ja mugav testimine aitab HIV avastamisele  kaasa.

Ühtlasi arvatakse, et kiirtest parandab inimeste võimalust saada varakult ravi ning vähendab riski, et teadmatusest nakatatakse ka oma partnereid.

Tervise Arengu instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova ütles veebruaris Õhtulehele, et tema kiirteste pigem ei poolda.

Põhjusena tõi Kurbatova välja, et kodusel testimisel ei ole võimalus patsienti koheselt nõustada, kui testi tulemus peaks olema positiivne. Seetõttu ei pruugi inimene arsti juurde kas üldse edasi minna või teeb seda liiga hilja – siis kui tervis juba kannatab.

Samas ei välistanud  Kurbatova veebruaris võimalust, et kiirtestid Eestis siiski millalgi müügile jõuavad.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Tagne Ratasseppa sõnul on meditsiiniseadete puhul tegemist toodetega, milledele rakendub tootja vastutus – tootja peab enne turule viimist veenduma, et toode vastab kehtestatud nõuetele.

Antud toote puhul tuleb Terviseametit teavitada 10 päeva enne toote turule viimist. Kui kõik esitatud dokumendid on nõuetekohased, siis kantakse toode Terviseameti poolt kättesaadavasse andmekogusse.