Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
3. märts 2016, 14:35

Apteegiravimite müük näitab kevadväsimuse ja stressi suurenemist

 Aasta raskeim üleminekuperiood organismile on kohe-kohe käes – keha on pimedast ajast ja talvistest viirustest kurnatud ning stressis. Seda kinnitab ka tõik, et inimesed võtavad üha sagedamini ette tee apteeki, et sealt enesetunde parandamiseks abi leida.

"Kevadväsimuse saabumist kinnitab ka Eesti apteekide müügistatistika, aasta-aastalt on kasvanud väsimust, kurnatust ja stressi leevendavate ravimite ning tervisetoodete müük," räägib Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor. Müügistatistika taga on tema hinnangul nii inimeste üldine terviseteadlikkuse tõus, kuid ka turul pakutavate tervisetoodete valiku laienemine.

Triinu Entsik-Grünberg toob välja, et Südameapteegi statistika kohaselt kasvas retseptiravimitest uinutite ja rahustite müük 2015. aastal võrreldes eelneva aastaga 20% võrra ning käsimüügiravimitest naistepunal baseeruvate ravimite müük 12%. Rahustavate preparaatide tervisetoodete kategooria kasvas samas võrdluses 24%. Südameapteekides osteti selles kategoorias enim palderjani ekstrakti ja tinktuure, melatoniini kapsleid, Korvalooli tilkasid ja hea une tablette. Samuti on jätkuvalt kasvav väsimust ja stressi leevendavate ning üldtervist toetavate vitamiinide (c, d, b vitamiinid) ning mineraalide (magneesium) nõudlus.

  Pidevalt kasvab Südameapteekides ka looduslike rahustite müük. Triinu Entsik-Grünberg toob välja enamlevinud looduslikud stressi- ja väsimuse leevendajad:

-      Palderjan - võtab ära rahutuse ja hirmutunde ning leevendab ärevust, aitab üle une- ning ka keskendumisraskustest.

-      Veiste-südamerohu ürt - soodustab uinumist ja rahulikku und.

-      Palderjan ja meliss – rahustavad ja lõõgastavad organismi, aitavad maandada emotsionaalseid pingeid, soodustavad uinumist, tagavad rahuliku une ning alandavad lihaspinget.

-      Piparmünti, palderjani, veiste-südamerohtu, kanarbikku, humalat ja sidrunmelissi sisaldav preparaat-aitab uinuda, vähendada sisemist erutust ja unes ärkamist.

-      Melissi, palderjani, veiste-südamerohtu, humalat ja viirpuud sisaldav preparaat - on ette nähtud emotsionaalse tasakaalu tagamiseks ja enesetunde normaliseerimiseks. Soodustab pärast päevast stressi lõdvestumist ning tervislikku und.

-      Melatoniin - lühendab uinumiseks kuluvat aega ning kergendab ajavööndivahetuse väsimusega seotud subjektiivseid kaebusi.

Apteeker paneb südamele, et kevadväsimuse ja sellest tingitud stressi leevendamiseks on võimalik ka palju omal käel ära teha. "Kõige olulisem on piisavalt puhata, liigutada ja tervislikult ning tasakaalustatult toituda," rõhutab ta lisades, et kui sellest ei piisa, aitavad apteekrid oma nõuga reipalt suvele vastu minna.