Foto: Vida Press
Uudised
4. märts 2016, 13:50

Grippi haigestumine on vähenemas, kõhuviirustesse aga suurenemas

Kuidas kõhuviirusteperioodil ellu jääda?

Vaevalt oleme pääsemas gripiviirusest kui asemele on tulnud kõhuviirus, mis tavapäraselt kimbutabki peresid varakevadel. Kuidas sel perioodil ellu jääda ning millist abi apteegist otsida?

 "Haigeks jäämisest aitab hoiduda ennekõike hoolikas isikliku hügieeni alalhoidmine ehk pidev käte pesemine seebiga, vajadusel käte desinfitseerimine apteegis müüdavate desinfitseerivate vahenditega ning tugev immuunsüsteem," räägib Triinu Entik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor. Et kõhuviirus on tõbi, mis saabub ootamatult, võiks tema soovitusel selle ravimiseks koduapreegis üht-teist olemas olla.

Kuidas end ise aidata kui oled haigestunud kõhuviirusesse?

Triinu Entsik-Grünberg soovitab esimeste tundemärkide ehk kõhuvalu ja iivelduse ilmnemisel: 

- võtta probiootikume

- veelgi parem on võtta piimhappebakterite ja  pärmseene eluskultuure sisaldavat komplekspreparaati, milles on lisatud ka oligofruktoosi, mis on nn prebiootikum ehk spetsiaalne toitaine piimhappe­bakteritele

- juua palju vedelikku, soovitavalt toasooja vett, kummeliteed, apteegitilliteed, iivelduse korral aitab ka melissilehtedest valmistatud tee

- võtta aeg maha ja puhata

- tööl või koolis käimist jätkata alles siis, kui oled täiesti terve. Meeles tasub pidada seda, et kõhuviiruse põdejad võivad teisi nakatada veel 72 tundi pärast peale enesetunde paranemist.

Kõhulahtisuse ja oksendamise korral:

-  on taaskord kõige olulisem palju juua, et vältida vedelikukadu. Eriti oluline on seda silmas pidada laste puhul. Joogiks sobib peale toasooja vee ka gaseerimata mineraalvesi ja vähese suhkruga kummelitee. Apteegis on müügil ka spetsiaalsed suukaudse lahuse pulbrid, millest valmistada jook elektrolüütide ja veekao vältimiseks. Need sisaldavad naatriumkloriidi, kaaliumkloriidi, naatriumsitraati ja glükoosi ning  sobivad nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Joogiks EI SOBI magusad joogid, mahlad, gaseeritud magusad joogid (nt fanta, kokakoola jms), samuti enrgiajoogid ega  piim.

-   võtta söetablette või –kapsleid (teiste ravimite tarbimisel hoida manustamisel ca 2 tunnist vahet)

-     võtta diosmektiiti sisaldavast suukaudse suspensiooni pulbrist valmistatud ravimit (Smecta)

-     võtta probiootikume. Probiootikumi kuur on väga oluline ka peale põdemist, et taastada organismis normaalne soolemikrofloora.

Apteeker paneb südamele, et esmane valik kõhulahtisuse ravil EI TOHIKS olla loperamiid, mis ravib sümptomit, mitte haigust ennast ja on näidustatud vaid ägeda kõhulahtisuse korral.