Teadlaste hinnangul on vaimuhaiguse avaldumine seda tõenäolisem, kui lapsepõlves on lemmikloomaks kass.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
7. märts 2016, 12:15

Teadlased: kassipidajaid ähvardab skisofreenia (4)

Internetis levivad kassivideod viivad küll nunnumeetri põhja ning kass on lemmikloomana vastupandamatu, kuid kassipidamisel on ka kurvem pool – nimelt võib kassidelt saadav parasitaarne haigus põhjustada vaimuhaiguseid.

Inimesi ohustab rakusisese alglooma toxoplasma gondii levitatav nakkus, mis omakorda põhjustab toksoplasmoosi. Ameerika haiguste ennetuse ja kontrolli keskuse värskest aruandest ilmneb, et see parasitaarne nakkus võib olla rohkem kui 60 miljonil ameeriklasel, vahendab Time.

Kuigi suurel osal inimestest ei põhjusta toksoplasmoos mingeid vaevusi, võib see viia nurisünnituse, loote arenguhäirete, gripilaadsete haiguste, pimedaks jäämise ja äärmuslikel juhtudel isegi surmani. Hiljuti avaldatud uurimusest selgub, et toksoplasmoos võib põhjustada ka vaimuhaigust.

Nimelt uurisid John Hopkinsi Ülikooli teadlased seost selle parasiidi, skisofreenia ja biopolaarse häire vahel. Ajakirjas Schizophrenia Research avaldatud uuringu tulemused väidavad, et vaimuhaiguse avaldumine on seda tõenäolisem, kui lapsepõlves on lemmikloomaks kass. Enim diagnoositakse sel puhul skisofreeniat.

Teine hiljutine uuring, mille tulemused avaldati ajakirjas Acta Psychiatrica Scandinavica, väidab, et kassidelt saadavat infektsiooni seostatakse vaimsete häiretega. Teadlaste hinnangul on toksoplasmoosi nakatunud inimestel skisofreeniasse haigestumiseks kaks korda suurem tõenäosus.