Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. märts 2016, 09:38

Kuidas õietolmuallergiat leevendada? (2)

Kuidas õietolmuallergiat leevendada?

Vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku ja Elite Kliiniku lastearst-allergoloog Kaja Julge: "Esmane abimees on allergiatablett – antihistamiin, mille väikese koguse saab apteegist retseptita. Kui sellest jääb väheseks ja haigusnähud ei taandu, on võimalik silmade ärrituse vähendamiseks kasutada antihistamiinse toimega silmatilkasid ning riniidi raviks sobib ninahormoon. Astma ägenemisel tuleb köha vaigistamiseks ja hingelduse vähendamiseks kasutada bronhilõõgasteid (salbutamool), köha raviks sobivad antileukotrieenid (montelukast) ja inhaleeritavad hormoonid.

Allergeenikontakti tuleb vältida – õietolmu on rohkem õhus päikseliste ja tuuliste ilmadega, vähem hommikul ja vihmase ilmaga. Seoses sellega tuleks võimaluse piires planeerida ka õues käimisi. Hädavajalikest käikudest loomulikult ei pääse, kuid sellistel puhkudel oleks mõttekam jalutuskäigule eelistada autosõitu ja metsajooksu asemel valida treening, mida saab teha siseruumides. Õues viibides on abi prillidest ning kui väljas käidud palja peaga, tuleks õhtul juuksed loputada. 

Ristallergia olemasolu korral tuleks vältida ka reaktsioone põhjustavaid toiduaineid, sest õitsemise perioodil on reaktsioonid tugevamini väljendunud."