Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. märts 2016, 11:17

Parimad kevadised kehahooldused trimmivad keha ja puhastavad organismi (1)

Peagi uksele koputav kevad paneb naised rohkem oma välimusele mõtlema ning kõikvõimalikud salendavad kehahooldused tõusevad päevakorrale. Lisaks keha trimmivale efektile toetavad sellised kehahooldused aga ka paastujaid ning lihtsalt organismi puhastada soovijaid.

Ka Dorpat Spa massöör-hooldustejuht Ülle Allas on täheldanud, et kevadeti, kui päike hakkab kõrgelt liikuma, muutub inimene enese välimuse suhtes kriitilisemaks ning tekib soov saada suveks saledaks. Seetõttu tuntaksegi trimmivate ning jääkaineid väljutavate kehahoolduste vastu just kevadel suuremat huvi. Ka teab ta, et kevadeti tunnetavad inimesed suuremat väsimust ja energiapuudust ning seepärast ka soovitatakse sel ajal kõiki neid protseduure, sest need  muudavad inimese värskemaks ja energilisemaks. 

Ta soovitab enne kehahoolduse broneerimist enda jaoks selgeks mõelda, mida on soov saavutada – kas lihtsalt jääkaineid väljutada või rasvarakusisest ainevahetust stimuleerida ehk tselluliiti vähendada. Samas on võimalik nõu küsida ka massöörilt, selleks tuleb lihtsalt panna kirja esimene tselluliidimassaaži aeg. "Massöör näeb inimese kehaga tööd tehes, mida tal vaja on. Mõnikord võib vaja olla alustada tugeva massaažiga, et saada rakusisene ainevahetus tööle ja muuta tselluliit pehmeks, ning alles siis mõelda muude protseduuride peale," selgitab Ülle ning räägib ka teistest protseduuridest, mille peale kevadel võiks mõelda.

Ülejäänud protseduuridest on tema sõnul kõige universaalsem ja kindlam Mary Cohri kehahooldus, mis sisaldab koorimist, massaaži ja mähist, iga protseduuri juures kasutatakse aroomidega tooteid. "Et selle protseduuri käigus kasutatakse aroomiõlisid, ei sobi see allergikutele," tähendab ta.

Parafiini ja meremuda segu baasil toimiv parafango kehahooldus ergutab üldainevahetust ja silendab nahka. "Kui inimene on higistaja, higistab ta selle protseduuri ajal korralikult," lausub Ülle. See hooldus ei ole massööri sõnul mugav neile, kellele ei meeldi saunas käia ja kes kuuma ei kannata, sest keha on kogu protseduuri aja kuuma mähise sees. "Samas on nägu sel ajal täiesti vaba ja inimene saab hingata," räägib Ülle ja lisab, et see protseduur on väga hea ka paastu toetuseks.

Soy-soy kehahooldus ühendab endas soja ja riisi ravivad omadused ning see hooldus pinguldab, trimmib, tugevdab ja niisutab nahka. Massaaž meenutab veidi meemassaaži.

Ning ka meemassaaž on Ülle sõnul hea võimalus mõjutada tselluliiti lokaalselt probleemsetes kehapiirkondades. Meemassaaži tehakse naturaalse suhkrustunud meega, mis oma kleepuvuse tõttu toniseerib nahka, eemaldab nahaalustest kudedest jääkaineid ja kiirendab vereringet.

Ülle tuletab ka meelde, et nii tselluliidi- kui meemassaaž on tugevad massaažid ning need ei sobi inimestele, kes on hädas veenilaienditega. "Kuna me veresoonte sisse ei näe, võime nii enda teadmata trombi liikuma panna," selgitab massöör.

Kevadel on omal kohal aga ka lümfimassaaž, mis mõjutab ainevahetust ergutades tervet keha ning parandab jääkainete väljutamist organismis. Ülle sõnul kipub olema sageli nii, et rakkude vahele koguneb vedelik ning tekivad tursed. "Kui üks saabas ei lähe jalga, sest jalg on turses, teine aga läheb, võib oletada probleeme lümfidega," näitlikustab ta. Massöör meenutab klienti, kes tegi läbi kaheksast lümfimassaaži seansist koosneva kuuri ja võttis selle ajaga lausa neli kilo alla, sest tursed kehast kadusid ning ainevahetus sai korda. "Mõistagi on kõik aga individuaalne," täpsustab ta.

Kui on kindel soov keha ainevahetust ergutada, jääkaineid väljutada ning ka saledamaks saada, on kasulik protseduure korrata. "Inimene saab üldjuhul ise aru, millal kehas on muutused toimunud ja millal aitab, kuid alati võib ka massöörilt julgelt nõu küsida," märgib Ülle. Ta lisab, et salendavate kehahoolduste kuuri ajal peaks inimene piisavalt vett jooma, et kehas ei tekiks dehüdratsiooni ehk  vedelikupuudust.

Kui pärast salendavaid protseduure peaks tekkima tunne, et nahk jääb justkui suureks, oleks Ülle sõnul hea kasutusse võtta trimmivad kreemid.

Lisaks paneb ta südamele, et ainuüksi kehahooldustest lisakilode vabanemiseks ei piisa. "Kui on tõesti soov kehakaalu vähendada, siis tuleb jälgida ka toitumist, juua vett ja liikuda palju värskes õhus. Massaaž põletab kilokaloreid, ent kui pärast seda süüa ära kilo kommi, muutub protseduuri mõju olematuks," märgib massöör.