Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
8. märts 2016, 12:05

Regulaarne aspiriini tarbimine võib vähendada riski haigestuda vähki (6)

Hiljutusest USA teadlaste uuringust selgub, et aspiriin võib vähendada tunduvalt riski haigestuda mõnedesse vähiliikidesse, juba väike päevane annus võib aidata ennetada näiteks erinevaid seedetrakti kasvajad.

Aspiriini kasulikkuse südame tervisele on ammu teada, seda kirjutatakse näiteks südameinfarkti või insulti läbipõdenuile, kirjutab Woman´s Day. Eelmisel nädalal aga ajakirjas JAMA Oncology avaldatud artikkel leiab, et võttes igapäevaselt väikeses annuses aspiriini, on võimalik vähendada üldist vähiriski 3%. Teadlaste hinnangul on enim võimalik vähendada erinevaid seedetrakti kasvajaid, näiteks soolevähki haigestumise risk vähenes 19 ning seedetrakti vähki haigestumise risk 15%.

Teadlased panevad südamele, et uuring kinnitab aspiriini mõju vähiriski vähendamisele, see ei takista haiguse teket. Ka rõhutavad nad, et igaühel ei tasu aspiriini võtma hakata, sest see on osadele inimestele vastunäidustatud ning aspiriini võtmisega kaasnevad kindlad riskid nagu näiteks veritsuse ja insuldi risk.