Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. märts 2016, 10:23

Haige abikaasa eest hoolitsemine suurendab insuldiriski

Teadlased rõhutavad hiljutise uuringu tulemustele toetudes: oma haiget abikaasat hooldades vajavad tervise säästmiseks tuge nii mehed kui naised.

Ameerikas läbi viidud uuringus vaadeldi inimesi, kes hooldasid pidevalt oma kroonilise haiguse või puudega pereliiget.  Ilmnes, et abikaasat hooldavatel inimestel suureneb risk haigestuda insulti võrreldes nendega, kes hooldavad mõnd teist pereliiget, kirjutab Everyday Health.

Eelmisel nädalal esitletud uuringu tulemused nendivad, et abikaasat hooldavad inimesed on insuldist võrreldes teistega ohustatud lausa 95% rohkem.

Teadlased seletavad seda sellega, et haige pereliikme või abikaasa hooldamine tekitab suurt pinget ning kroonilist stressi. Krooniline stress suurendab aga veres kortisooli taset ning suurendab organismis põletikuriski. See võib põhjustada aga arterite ummistumist ning lõppkokkuvõttes piirata verevoolu ajju, tulemuseks on insult.

Teadlased rõhutavad vajadust uurida hooldajate tervist, sest reeglina paneb pereliikme hooldamine nende õlule väga suure hoolduskoormuse. Niisamuti julgustab ta hooldajatel võtta iga päev aega ka iseenda jaoks, mille ajal teha endale meeldivaid asju.