Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. märts 2016, 13:10

Tupeseen: mitte suguhaigus, vaid elustiiliprobleem (3)

Ida-Tallinna Keskhaiglas patsiente vastu võttev ämmaemand Leili Pärnpuu kinnitab, et naistearsti või ämmaemanda poole pöördumise põhjustest üks sagedasemaid on tupepõletik ehk rahvakeeli tupeseen.

Kandidaasi ehk rahvakeeli tupeseene (-põletiku) ägenemisel pöördub naine reeglina naistearsti või ämmaemanda poole erinevate kaebustega: voolus valkjate tükkidena, ebamugavus, kipitus, sügelus, valulik vahekord, valulik urineerimine, lõhed limaskestadel, isegi haavandid ja turse. Enamasti ei ole naistearstil keeruline juba nendesamade kaebuste põhjal kandidaasi diagnoosi panna. Vajadusel võetakse veel tupe seinalt proov, mis diagnoosi kinnitab.

Põhjuseid on mitmeid

Mis aga põhjustab tupeseene ägenemist? Siinkohal ütleb ämmaemand, et põhjuseid võib olla mitmeid ning neist kõige peamist välja tuua ei ole lihtne. Palju sõltub elustiilist, hügieenist, vanusest, aga eelkõige üldisest organismi immuunsusest ehk vastupanuvõimest.

„Kindlasti tasub rõhutada, et tupeseen ei ole ei sugu- ega günekoloogiline haigus. Tegemist on pigem kaasaja probleemiga, kus oma rolli mängivad elustiil, erinevate ravimite – ka antibeebipillide – tarvitamine, stress, pesuvahendid, pesukaitsmete kasutamine, sünteetiline pesu, stringid, ülikitsad riided, kõrgenenud veresuhkur, kehvveresus, ala- või ülekaal, toitumine või muud põhjused,“ selgitab Pärnpuu, lisades, et naisi huvitab tihti, miks tupeseen mingitel perioodidel ägeneb.

Pärnpuu sõnul on tegelikult ka iga terve naise tupes üksikud seene tekitajad olemas, kuid need ei põhjusta haigust. Terve naise tupe pH on 4,0–4,5. Haiguste ja vanusega see muutub, põhjustades seeläbi tihtipeale kaebusi ja ebamugavust. Tupeseene ägenemise põhjusteks võib olla nii vähene hügieen, kuid ka liigne pesemine leeliseliste vahenditega. Samuti esineb seda kaebust tihti, kui tarvitatakse liialt tihti antibiootikume, kui kasutatakse antibeebipille pikemat aega või kui vanuse tõustes väheneb loomulik naissuguhormooni östro­geeni tase organismis. Ka võib seenpõletik ägeneda viirusinfektsioonide ja antibiootikumide ravi järgselt. „Lisaks võib põhjuseks olla veel olukord, kus organism ei suuda glükogeenist toota küllaldaselt piimhapet tupe normaalse pH tagamiseks. Välistada ei saa ka allergilisi põhjuseid – ebasobiv pesu, pesuvahendid, lateksallergia preservatiividest või muud eluga kaasnevat.“

Kuidas seene ägenemist ära hoida?

Ämmaemanda sõnul on neil naistel, kel tupeseene ägenemist aeg-ajalt esineb, juba omad teadmised, kuidas olukorda leevendada. Siinkohal tasub meeles pidada, et normaalne on pesta lahkliha ja väliseid suguelundeid 1–2 korda ööpäevas ja iga päev vahetada aluspesu.

„Kindlasti ei ole tupeseen vaid vähese hügieeni põhjustatud probleem. Halba võib teha ka liigne hügieen – pesemine üle 3 korra ööpäevas, kasutades selleks liiga leeliselisi vahendeid. Samuti tuleb arvestada võimalikke riske sagedaste parterite vahetamisega – alati on arukas kasutada kondoomi. Ka ravimeid tasub tarvitada vaid arstlikul näidustusel. Vanuse kasvades on eriti oluline õige intiimpesuvahendi ja vajadusel östrogeensalvide kasutamine. Alati tasub eelistada naturaalset puuvillapesu, valida sobivad pesukaitsmed ja sidemed. Preservatiive peaks ostma apteegist. Allergiakahtluse korral tasub kasutada lubrikandina apteegi väheallergilisi, lõhnavabasid libesteid. Lisaks muidugi toituda tervislikult, tegeleda kehakultuuriga, tagada õige töö- ja puhkerežiim, nautida elu ja olla rõõmsameelne. Naistearsti või ämmaemandat tasub külastada vähemalt kord aastas, kaebuste korral aga pöörduda võimalikult kiiresti abi saamiseks vastuvõtule, sest tupeseen ei ole kindlasti naiseks olemise paratamatus, millega peaks leppima.

Millist abi saab seene puhul apteegist?

BENU Viru Platsi Apteegi proviisor-juhataja Sille Krüger

Apteekide käsimüügis on saadaval erinevad ennetavad pesuemulsioonid või -geelid, -vahud – intiimpesuvahendid, et hoida tupe pH-tase normaalsena (4,0–4,5).

Vaevuste tekkimisel saab leevendust apteegi käsimüügis müüdavatest tupeküünaldest, mis sisaldavad piimhappebaktereid. Lisaks on müügil klotrimasooli sisaldav kreem, teepuuõliga põletikuvastane geel, tupekuulikesed ja palju muud, mis taastavad normaalse tupe mikrofloora ja on antiseptiliste omadustega preparaadid.

Preparaate tasub reeglina kasutada 7–10 päeva. Apteeker aitab leida käsimüügiravimite seast just sobivaima, kuid ägedamate vaevuste puhul tasub kindlasti pöörduda naistearsti või ämmaemanda vastuvõtule.

 Veel fakte tülikast seenest

 •     Tupeseene tekitaja Candida albicans on pärmseen, mida esineb terve inimese nahal, suus, seedetraktis ja välistel suguelunditel.

•     Kolm naist neljast puutub kasvõi kord elu jooksul kokku tupeseenega.

•     Seen võib kehas pesitseda ka nii, et mingeid sümptomeid pole ning naistearst avastab selle juhuslikult.

•     Kuigi seent ei loeta suguhaiguseks, võib tupeseene saada ka uue partneriga seksimisel. Kasuta kondoomi!

•     Ära kasuta pikalt järjest beebipille (üle 5 või koguni üle 10 aasta), sest nii lood soodsad tingimused seene arenguks.

•     Rasedusaegne tupeseen on sage nähtus ja selle põhjuseks on asjaolu, et raseduse ajal on naise immuunsüsteem nõrgenenud ja seennakkusele vastuvõtlikum. Seen raseduse ajal ei kahjusta loote tervist.

•     Tihtipeale piisab seene kontrolli all hoidmisel menüü korrigeerimisest – mitte liialdada magusa söömisega.

•     Seen võib piinata ka meest, tekitades peenise ja eesnaha kihelemist ja sügelevat löövet.

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (kevad 2016), mis on tasuta saadaval BENU apteekides nii eesti kui vene keeles.