Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
9. märts 2016, 16:35

TEADUSLIKULT TÕESTATUD: 10 nippi, kuidas saada õnnelikuks (2)

Me ei väsi juurdlemast, kuidas saada õnnelikuks. Ning ka teadlased pusivad üha enam leidmaks konkreetseid soovitusi, kuidas inimesed saaksid õnnelikumad olla.

Buffer esitleb viimaste teadusuudiste valguses kümmet soovitust, kuidas olla õnnelikum. Alusta nende järgimist juba täna!

1. Külasta kultuurüritusi. Soovid olla rõõmsam? Mine teatrisse või kunstinäitusele! Norra teadlased leidsid nimelt 50 000 inimese andmeid uurides, et need, kes külastasid rohkem kultuuriüritusi, kogesid rohkem õnnetunnet ning nende ärevuse- ja depressioonitase oli madalam. Leiti ka, et mehi tegi õnnelikumaks passiivsetel üritustel ehk näitustel, kontsertidel ning teatris käimine, naisi aga aktiivne osalus ehk laulukooris, tantsuringis või harrastusteatris osalemine.

2. Pea päevikut. Leidmaks rohkem tänulikkust ja rõõmu mitte vaid erilistest hetkedest vaid igast päevast pane oma päevased tegemised ja tunded päevikusse kirja ning loe oma märkmeid aeg-ajalt uuesti.

3. Pea võõrastega viisakusvestluseid. Just, nii toidukoha ettekandja või kodupoe kassapidajaga peetud "small talk" on hea sinu tervisele. Sellisele järeldusele jõudsid Chicago teadlased. Nende väitel on nii, et need, kes suudavad pidada viisakusvestlusi, kogevad rohkem positiivset kui need, kes suhtlemisest loobuvad.

4. Pea sisukaid vestlusi ka. Kuigi viisakusvestluste positiivne mõju on suur, mõjuvad õnnetundele veel paremini sisukad vestlused. Teadlased seletavad seda sellega, et õnnelik elu saab olla sotsiaalne.

5. Mine äärelinna elama või osale kogukonna tegevuses. Võiks ju arvata, et linnas elavad inimesed on oma eluga rahul, kuid 1600 USA-s elava täiskasvanu küsitlus näitas, et suuremat õnnetunnet kogesid äärelinnas või kindlas kogukonnas elavad inimesed.

6. Kuula kurba muusikat. See annab sulle emotsionaalse vabanemistunde. Kuidas kurb lugu saab õnnelikuks teha? Teadlased uurisid sellele küsimusele vastuseks saamiseks 722 inimest üle kogu maailma. Nad leidsid neli peamist põhjust, miks melanhoolsed laulud pakuvad lohutust. Nende väitel võimaldavad seesugused laulud kujutlusvõimel lennata, need laulud võimaldavad emotsioone reguleerida, need võimaldavad tunda empaatilisena ning need lahutavad meid aktuaalsetest probleemidest.

7. Kuluta raha kogemustele mitte esemetele. Räägitakse küll, et võidab see, kellel on surres kõige rohkem asju, kuid ajakirjas Journal of Positive Psychology avaldatud uuring kinnitab, et hoopis elukogemus on see, mis inimese õnnelikuks teeb.

8. Pane teisi naeratama. See võib olla klišee, kuid õnne jagamine teeb ka sind õnnelikuks. Alusta lihtsatest asjadest, näiteks teistele naeratamisest.

9. Vaata ilusaid asju. Asjad, mis pole vaid praktilised, vaid ka ilusad, vallandavad positiivsed emotsioonid, rahu ja rahulolu. Ka vähendavad need negatiivseid tundeid nagu viha ja pahameelt peaaegu kolmandiku võrra.

10. Söö rohkem puu-ja köögivilju. Uus-Meremaa teadlaste raport kinnitab, et puu- ja köögiviljade söömise ning õnnetunde vahel on otsene seos. Nad uurisid 13 päeva jooksul 405 inimest ja leidsid, et need, kes sõid rohkem puu- ja köögivilju, on teistest uudishimulikumad, loovamad ja positiivsemad, samuti suudavad nad innukamalt leida oma töödele ning tegemistele tähendust ja eesmärke. Veelgi põnevam on, et kõike seda suutsid nad eriti hästi neil päevil, kui nad sõid rohkem puu- ja köögivilju.