Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Uudised
10. märts 2016, 14:30

Eesti logopeedid saavad enda kasutusse uue kõneteraapia veebikeskkonna (2)

Sadakond Eesti logopeedi saab ligipääsu uuele kõnetaastuse veebikeskkonnale. Cognuse arendatud www.koneravi.ee platvormil asuvate harjutuste abil saab kõnekahjustusega inimene nii logopeedi juhendamisel kui kodus iseseisvalt taastada oma kõnet.

Eesti iduettevõtte Cognuse ja Eesti Keeletehnoloogia riikliku programmi toel saavad ligi sada Eesti logopeedi lähemalt tutvuda uudse e-harjutuste kogumikuga ning aasta lõpuni sellele tasuta ligipääsu. Kõneraviplatvormilt leiab üle 1000 interaktiivse harjutuse, mis aitavad kõnekahjustuse ehk afaasiaga inimestel õppida uuesti rääkima, kõnest aru saama, kirjutama ja lugema.

Logopeedide esindaja Lea Kübara hinnangul on veebikeskkond väga teretulnud täiendus traditsioonilisele kõneteraapiale ja muudab selle patsiendi seisukohast vaheldusrikkamaks. „Kuna kõnekahjustuste puhul on oluline pidev kordamine ja kodutöö, siis on tänapäevasest veebipõhisest harjutuste kogumikust meile suur abi. Logopeedi vastuvõtt on ajaga piiratud, seal saame teraapiat alustada ning inimene saab kõneteraapiat valikus olevate mitmekülgsete harjutuste toel kodus jätkata.“

Cognuse asutaja Andres Melliku sõnul on Eesti meditsiinis e-lahenduste arendamisel veel küllaga ruumi. „Palju on arendatud nö tagatoa ehk professionaalide lahendusi. Meie kõnekeskkond on üks väheseid väga praktilisi abivahendeid, millest on igapäevaselt kasu nii arstile kui patsiendile,“ selgitas Mellik. „Vananevates põlvkondades on järjest laiem kogemus arvuti ja interneti kasutamisest, mistõttu e-lahendused on vastuvõetavad kui varem. Kõneravi keskkond on väga mugavalt kasutatav ka tahvelarvutis, mille intuitiivsuse tõttu on see hõlpsasti hallatav nii väikelapsele kui vanemale inimesele.“

Koneravi.ee kasvas välja 2013. aastal alguse saanud OÜ Cognuse koostööst kuue Eesti logopeediga, kes kõik esindavad kõnekahjustusega inimeste ja nende ühingute, haiglate, eraettevõtete ning Eesti Logopeedide Ühingu huve.

Eesti Keeletehnoloogia riiklik programm toetab Eesti logopeedia arendamist 30 000 euroga – selle abil lisatakse platvormile automaatne kõnetuvastus, arendatakse 20 uut harjutuste moodulit ning luuakse uusi võimalusi teaduse arendamiseks logopeedia valdkonnas.