Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
11. märts 2016, 09:05

Noorte loodud seksuaalhariduse programm sai rahvusvahelise auhinna (6)

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi, Eesti Kurtide Noorte Organisatsiooni ja Eesti LGBT Ühingu koostöös valminud seksuaalhariduslik koolitusprogramm pälvis rahvusvahelisel meditsiinitudengite projektikonkursil 1,3 miljoni osaleja seas Rex Crossley auhindade teise preemia.

Eesti Noorteühenduste Liidu koordineeritud koostööprojekti “Ühised noored” alaprojekt “Seksuaalharidus kõigile” viib teaduspõhise ja kvaliteetse seksuaalhariduse noorteni, kelleni see muidu ei jõuaks. “Seksuaalharidus kõigile” on suunatud kahele sihtrühmale: Eestis elavad kurdid ja riskipiirkondades elavad noored.

“Projektiga alustades oli selge, et seksuaalhariduse andmine Eesti kurtide kogukonnas pole olnud järjepidev, kuid fakt, et veel aasta tagasi polnud kurtidel viipemärke elementaarsete seksuaaltervise teemade arutamiseks, oli šokk,” selgitas projekti “Seksuaalharidus kõigile” eestvedaja ja Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi liige Aurora Ursula Joala. “Meie projekti peamiste tugevustena toodi välja suur ühiskondlik mõju ning hea koostöö mitmete noorteorganisatsioonide vahel,” lisas Joala.

Eesti Kurtide Noorte Organisatsiooni esindaja Jari Pärgma sõnul on “Seksuaalharidus kõigile” esimene seksuaalhariduslik projekt kurtide kogukonnale Eestis. “Projektiga alustades sain aru, et kurtide kogukonnas on selle teema osas sügav auk. August välja tulemiseks pidime looma uued õppematerjalid, uutele sõnadele viiped ja koolitama kurte, kes hakkavad seksuaalharidust kurtide kogukonnas edasi viima. See on suur võit nii meie kogukonnale kui kõigile osalenud organisatsioonidele,” tõdes Pärgma.

Projekti “Seksuaalharidus kõigile” põhitegevusi rakendati 2015. aasta septembrist detsembrini. Selles ajavahemikus koolitati ligi 1000 noort seksuaaltervise valdkonnas ja koostati kaheksa viipekeelset subtiitritega videot, kusjuures eeltegevusena loodi ka mitmeid uusi eestikeelseid viipeid.
Nimetatud tegevused toimusid Eesti Noorteühenduste Liidu koostööprojekti raames, mille käigus eakaaslastelt õppimise kaudu otsitakse lahendusi laste ja noorte korduvõigusrikkumiste vähendamiseks ning sotsiaalmajanduslikest teguritest tulenevate riskiolude maandamiseks - peamiselt ennetustööks.