Mehhiklane Jesus Aceves põeb libahündi sündroomi.Foto: Vida Press
Keha
11. märts 2016, 15:00

Kummalised tõved, mis hämmastavad isegi arste (4)

Haruldaseks loetakse haigust, mida esineb kuni viiel inimesel kümnest tuhandest. Selliseid haigusi on praegu teada üle 7000, kuid see arv pole lõplik – et diagnoosivõimalused arenevad pidevalt, saab nimekiri üha täiendust.

Fox News koostas nimekirja seitsmest äärmiselt haruldasest ja veidrast tõvest, mis isegi arste hämmeldunult pead sügama panevad.

* Alice Imedemaal sündroom. Kui sulle tundub peeglisse vaadates, et sinu pea on järsku viis numbrit suuremaks paisunud, siis pole tegu hullusehooga vaid Alice Imedemaal sündroomi ehk AIWS-iga. Selle haruldase tõve põhiliseks sümptomiks on visuaalsed pettekujutelmad.

AIWS-i põdevad inimesed näevad ümbritsevaid objekte kas kordi suuremate või väiksematena kui need tegelikult on.

Lisaks võib tekkida probleeme ajatajuga - aeg tundub minevat väga kiiresti või aeglasti. Sündroomi tekkepõhjused on ebaselged, kuid seda seostatakse migreeniga. Ravi AIWS-i vastu veel pole.

* Progeeria. Brad Piti roll "Benjamin Buttoni uskumatus elus" sai inspiratsiooni just sellest tõvest. Progeeria põhjustab raugastumist juba lapsepõlves.

Ülikiire vananemisprotsess saab alguse juba lapse 18.-24. elukuul. Selle all kannatavad lapsed vananevad eakaaslastest kuus kuni kaheksa korda kiiremini ning surevad tavaliselt 13aastaselt südamehaigusesse.

Progeeria tunnusteks on juustekadu, väike nägu, õhuke nahk, lühike kasv ja õbluke figuur. Kokku on maailmas diagnoositud teadaolevalt ainult 100 progeeriajuhtumit. Iga kaheksa miljoni lapse kohta sünnib vaid üks progeeriaga.

* Libahundi sündroom. Hüpertrihhoos ehk liigkarvasus on haruldane geneetiline haigus. Libahundi sündroomi põdeva inimese keha kattub tiheda ja tuhmi karvaga.

* Puumees. Indoneesias sündinud Dede Koswara keha katavad puised kasvud. Puumehe nime all tuntud Koswara põeb papilloomviiruse ehk HPV ekstreemset vormi, mis kattis ta veidrate tüügastega.

Kuigi arstid suutsid moodustised mehe kehalt eemaldada, hakkasid need mõne aja pärast tagasi kasvama.

* Pideva seksuaalse erutuse sündroom. Selle haiguse all kannatajad piinlevad pideva erutustunde käes, mida on võimatu leevendada. Arstide sõnul võib seks sümptomid ainult hullemaks ajada või pakkuda kõigest põgusat abi. Sündroomi all kannatavad naised võivad tunda erutust tunde või koguni päevi.

* Parasiitkaksik. India tüdruk Lakshmi Tatma sündis lisajäsemetega, mis kuulusid tema parasiitkaksikule. Tüdruku kaksikul polnud pead ega aju, kuid tema jäsemed, neerud ja muud organid kinnitusid ema üsas Lakshmi keha külge. 27 tundi kestnud operatsiooni tulemusel suutsid arstid tüdrukukese üleliigsetest kehaosadest vabastada.

* Võõramaise aktsendi sündroom. See sündroom esineb ainult inimestel, kes on üle elanud rabanduse. Haigushoo järel teadvusele tulnud võivad rääkida võõramaise aktsendiga, kui rabandus kahjustas nende ajus kõnelemisega seotud osa.

Näiteks hakkas rabanduse saanud kanada naine teadvusele tulles rääkima hoopis USA idarannikule omase aktsendiga.