Foto: Alar Truu
Uudised
16. märts 2016, 13:37

Pidev nätsutamine ... kas president Ilves teeb oma tervisele karuteene? (128)

Juba aastaid on president Toomas Hendrik Ilves tähelepanu äratanud pideva nätsu närimisega, tõstatades sellega korduvalt küsimuse, kas avalikel üritustel nätsu närimine on sobilik. Kui siiani on püütud presidendi tegevust näidata terviseteadlikus võtmes, siis tegelikult ei ole pidev ravimnärimiskummi kasutamine sugugi kasulik.

Näiteks ütles presidendi kantselei protokolliosakonna juhataja Piret Reintamm Benno viimati, et kui tegemist on suitsetamisevastase närimiskummiga, siis näitab see inimese soovi elada terviseteadlikult ning lugupidamist ka ümbritsevate suhtes.

"Näiteks president Ilvese puhul on avalikkusele mitmel puhul öeldud, et tema kasutabki suitsetamisvastast Nicorette'i," sõnas Benno.

Küll aga tasub pöörata tähelepanu tõigale, et Nicorette’i pakendi infolehel on kirjas, et kolme kuuga tuleks end suitsetamiskombest võõrutada, vähendades pidevalt tarbitavat närimiskummi padjakeste arvu. Rohkem kui kolm kuud Nicorette’i kasutada ei soovitata.

Perearst Anneli Talviku sõnul on Nicorette’i koostisosades olev nikotiin tervisele tõepoolest kahjulik.

"Asendusravi erinevus suitsetamisest on see, et annus on täpselt doseeritud. Asendusravi eesmärk on vabaneda nikotiinisõltuviusest annust tasapisi vähendades," selgitab Talvik närimiskummi toimimispõhimõtet.

Samas lisab ta: "See, kes Nicorette’i kauem kasutab kui 3 kuud, on tõenäoliselt leidnud endale sigareti asemele nätsusõltuvuse ja sel puhul ei ravi see inimene enam midagi, vaid on asendanud suitsud nätsuga. Kes doosi ei vähenda, see ei jälgi ravijuhiseid, st ei ole suitsetamisest loobumise protsessis ja ilmselt jääb ravitulemus sel puhul saavutamata."