Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. märts 2016, 15:15

Kaalu langetamine vähendab rinnavähiriski neljandiku võrra (2)

Paljud ülekaalulised naised peaksid rinnavähi sõeluuringule minnes saama ka juhiseid kaalu alandamiseks. Ekspertide hinnangul võivad isegi kerged kehakaalumuutused vähendada rinnavähiriski tunduvalt.

 Teadlased on nimelt veendunud, et alates 1970. aastast tõusnud rinnavähki haigestumises on 72% ulatuses süüdi ebatervislik elustiil, kirjutab The Sun.

Selle kinnitamiseks viisid nad läbi katse, kus kõrvuti sõeluuringul käimisega pakuti naisele tunnike tervisliku toitumise ning füüsilise koormuse suurendamise alandamise nõustamist, hiljem tehti järelnõustamiseks telefonikõnesid. Naised kaotasid kolme kuu jooksul viis naela ning suurendasid oma füüsilist elukoormust.

Amsterdamis toimunud Euroopa rinnavähi konverentsil nenditi, et naised hakkasid oma kehakaaluga suurema tõenäosusega tegelema siis, kui arstid ütlesid neile, et nad on ülekaalulised. Umbes pooled naised pole teadvustanud ülekaalu mõju rinnavähile.

Samas on aga teada, et nelja kümnest vanematel naistel esinevast rinnavähist oleks võimalik tervisliku eluviisiga vältida ning et vaid 5% kaalu langust vähendab riski haigestuda rinnavähki veerandi võrra.

Arstid panevad südamele, et rinnavähi ennetusega peab tegelema igaüks ise. Sõeluuringu eesmärk ei ole rinnavähki ära hoida, selle eesmärk on leida vähk võimalikult varajases staadiumis.