Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. märts 2016, 13:32

Igapäevased asjad, mis ohustavad su tervist, kui sa neid puudutad (1)

Nähtamatu maailm võib olla silmaga maailmast ohtlikum, sest see on täis ohtralt mikroobe ning baktereid, mis toovad kaasa palju ebameeldivaid tõbesid. Ning need tõved levivad pärast seda, kui bakterid on jõudnud inimese kätele.

Miks sa peaksid seepärast muretsema? Aga seepärast, et 95% inimestest peseb oma käsi vaid kuue sekundi vältel, kuid mustuse ning kahjulike mikroorganismide eemaldamiseks kätelt tuleks käsi pesta vähemalt 15 sekundit, kirjutab Genius Beauty.

Eriti kasulik oleks teada, et käsi tuleks pesta eriti hoolikalt enne seda, kui on plaan hõõruda nina või silmi, sest kõikvõimalikud pisikud levivad limaskestade kaudu. Ning isegi kui sul pole plaanis oma nina näppida, ei tohiks sa näppida kõike, mida näed. Eriti ohtlikud paigad on:

·         Tanklas bensiini tankimiseks mõeldud püstolid – seal varitseb inimesi antibiootikumiresistentne stafülokokk;

·         Lülitid, telefonid, telekapuldid ja muud sagedasti kasutatavad esemed hotellides – seal varitseb inimesi kolibakter;

·         Kontori köögipinnad on ühed räpaseimad paigad ning seal elab ohtralt mikroobe ning haigust põhjustavaid baktereid;

·         Nutitelefonid, tahvelarvutid, arvutiklaviatuurid on ohuks inimese tervisele isegi siis, kui nad pesevad korralikult käsi – keskmisel nutitelefonil elab 600 stafülokoki bakterit.

 Kuidas nüüd edasi elada? Tasub meeles pidada, et mitte iga kontakt eespoolloetletud pindadega ei vii haigestumiseni ning mitte iga tervisehäda pole seotud nende asjade puudutamisega. Kuid kui sa ei soovi oma tervisega mängida vene ruletti, harju hügieenist kinni pidama – hoia majapidamine puhas, pese käsi ning puhasta võimalikke mikroobe kandvaid pindu antibakteriaalse vahendiga.