Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
15. märts 2016, 08:25

Millised tervisekontrollid on lapsele enne 1. klassi minemist vajalikud?

Kevadel teevad paljud lapsevanemad ettevalmistusi oma laste I klassi astumiseks. Kooliteele asumisega on seotud palju korralduslikke, ka tervisekontrolliga seonduvaid küsimusi. Mida peaks silmas pidama enne lapse I klassi minekut?

Laste tervisekontrollides jälgitakse alati lapse kasvu ja arengut, kuulmist, nägemist ja kõnet, antakse teavet vaktsineerimisega ennetatavate nakkushaiguste kohta ja vaktsineeritakse, aidatakse kaasa tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujunemisele ning nõustatakse lapsevanemaid. Siiski on tervisekontrolli eesmärgid on igal vanusaastal ja alla 2-aastastel lastel ka vanuskuude lõikes erinevad. Mida ja millal tuleks kontrollida või milliseid vaktsiine teha, on kinnitatud sotsiaalministri määrusega.

Kuni 7-aastaste laste ennetavaid tervisekontrolle teevad perearst ja -õde. Kooliealiste laste tervisekontrolle teeb kooliõde 1., 3., 7, ja 11. klassi lastele. Perearsti juures tuleb tervisekontrolle tegemas käia 2., 5., ja 9. klassi lastele. Lisaks peavad kõik lapsed ennetava tervisekontrolli raames külastama 3-aastaselt silmaarsti.

Laialt on levinud eksiarvamus, et laps peab enne kooli minemist käima kindlasti silmaarsti vastuvõtul. Silmaarsti ja teiste spetsialistide juures konsulteerimine on vajalik vaid siis, kui perearst märkab läbivaatuse käigus kõrvalekaldeid, mille tõttu on vaja täiendavat konsultatsiooni. Koolieelne laps peab spetsialistidest külastama ainult hambaarsti. Vaata laste ennetavate tervisekontrollide ajakava siit.

Enne kooli minemist on vajalik lisaks perearstile külastada vaid hambaarsti

Kui lapse kool on selgunud, tuleb kooli esitada taotlus koos lapse tervise andmetega. Ametlikult kinnitatud väljavõtte saamiseks lapse tervisekaardist tuleb käia lapsega perearsti juures üldläbivaatusel. Sellel ajal kontrollib perearst lapse nägemis- ja kuulmisteravust, kõne arengut, kasvu ja kaalu, annab hinnangu rühile jne. Selles vanuses last peab ka vaktsineerima difteeria- teetanuse- läkaköha- lastehalvatuse vastu. Vaata laste immuniseerimiskava siit.

Tavaliselt kinnitab väljavõte tervisekaardist, et õpilasel ei ole koolis õppimiseks tervisest tulenevaid vastunäidustusi või juhib tähelepanu asjaoludele, millega tuleb koolielus arvestada. Väljavõte tervisekaardist ei sisalda detailset ülevaadet kõigist varem põetud haigustest, ent sellest saab olulist teavet varasemate immuniseerimiste, krooniliste haiguste, pidevalt kasutatavate ravimite ja ka infot allergiate kohta. Teave on vajalik lapse tervise jälgimisel koolis, kuid see aitab kohaldada ka lapsele sobivat õppekoormust ja eluviisi.