Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. märts 2016, 12:25

Kuus põhjust, miks nutmine on tervisele kasulik (1)

Enamiku inimeste jaoks seostub nutt kurbuse, viha või õnnega ehk emotsioonidega, mis toovad pisarad silma. Kuid nutt on palju enamat kui vesised silmad – see võib olla hea ka sinu tervisele.

Kahtlemata on naised nutmises meestest tegijamad – naised nutavad veebiajakirja Netdoctor andmeil 47 ja mehed vaid seitse korda aastas.

Kuid oma tervisele mõeldes võiksime südamerahus nutta, kirjutab Good Housekeeping ning toob välja kuus põhjust, miks nutmine on tervisele kasulik.

1. See maandab stressi ja pingeid. Nutmine aitab vähendada ärevust, leevendab stressi ja pingeid ning aitab mõtetel selgineda. Netdoctori andmeil tunneb 88,8% inimestest end pärast nutmist oluliselt paremini.

2. See teeb õnnelikumaks. Kurbus ja sellega kaasnevad pisarad aitavad ära tunda ka teisi emotsioone. Näiteks seda, kui oleme õnnelikud ja miski ajab meid naerma.

3. See eemaldab toksiine. Nagu teisedki kehavedelikud, aitavad ka pisarad organismi kogunenud toksiinidest vabaneda.

4. See puhastab nina. Oled ju kogenud, kuidas nuttes hakkab ka nina tilkuma? See tähendab, et pisarad jõuavad läbi pisarakanali ka ninna ning vedeldavad seal lima. Nii hakkab nina tilkuma ning limaskest puhastub.

5. See alandab vererõhku. Uuringud on leidnud, et nutmine mõjub vererõhku ja südame löögisagedust alandavalt.

6. See aitab silmadel puhastuda. Silmad vajavad pidevalt niisutamist, et tolm ja bakterid ei teeks neile liiga. Pisarad puhastavad silmi kõigest ebatervislikust.