Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
15. märts 2016, 15:02

Evelyn Sepp: presidendi ekskaasa ei vaja hüvitist, ta ei esinda enam riigipead (104)

Endine poliitik, praegune Teenusmajanduse Koja tegevjuht Evelyn Sepp ei mõista, miks peaks presidendi lahutatud kaasa vajama mingit hüvitist - tema ju enam kuidagi presidenti ei esinda. 

"Presidendi ametihüvede seadus nagu pealkirigi viitab reguleerib selle institutsiooni tööga seotud kulusid, kes valitakse. Põhiseaduslik institutsioon on Vabariigi Presiend, mitte aga tema pereliikmed," arutleb Sepp. "Sellest lihtsast loogikast tuleneb ka kõik muu, mis on küllalt hästi paigas ja mille ümber tegemiseks puudub igasugune vajadus ning põhjendus." 

Sepp märgib, et presidendi kaasa puhul lähtutakse, et kui ta soovib täita esinduskohustusi, siis on selleks ette nähtud kulude hüvitamise süsteem. Kui ta aga ei soovi, siis ei pea hüvitis olema sissetulek. "Ehk lihtsalt väljendudes - tänapäeval on täiesti aksepteeritav, et presidendi abikaasa jätkab oma igapäevast tööelu." 

Avalikkuses on leidnud laia diskussiooni, kas lahutatud abikaasal peaks säilima mingi hüvitis. Sepp aga toob välja, et lahutatud abikaasa ei saa ju kuidagi esindada presidendi kaasana ega ekskasana Vabariigi pesidenti, mistõttu ei kaasne tal sellega ka mingeid täiendavaid kulusid. 

Tänases Õhtulehes rääkis Evelin Ilves, et presidendi abikaasale võiks pigem maksta palka. "Hüvitis näeb minu silmis välja rohkem nagu riigi poolt iseenda petmine ehk otse öelduna maksudest kõrvale hoidmine." Lisaks ei pidanud ta õigeks ka seda, et kui president uuesti abiellub, siis igakuine esindustasu (mis saadakse presidendi ametiaja lõppemise järel - toim) kandub automaatselt täies mahus edasi uuele abikaasale.