Peeter MardnaFoto: MIHKEL MARIPUU
Uudised
16. märts 2016, 10:25

Peeter Mardna: Tervishoiureform võib iga neljanda maainimese arstiabita jätta (26)

Praegune tervishoiupoliitika ei hooli arsti ja kauaaegse tervishoiujuhi Peeter Mardna sõnul patsiendist ega rahva tervisest üldisemalt.

Arsti ja kauaaegse tervishoiujuhi Peeter Mardna sõnul käsitletakse tervishoiudebattides pseudoteemasid nagu võrgustamine, digiteenuste arendamine jne, mille kõrval jäävad tähelepanuta tervishoiu tegelikud probleemid, kirjutab ajaleht Pealinn.

Nii toob ta välja, et tervisekeskuste loomisest kõneldes ei räägita, kuidas pääseb maainimene sinna, kus abi pakutakse. Samamoodi halvendab Peeter Mardna hinnangul eriarstivastuvõttude koondamine suurhaiglastesse ligipääsu arstiteenusele. "Mul on kange kahtlus, et nn haiglavõrgu korrastamisega jääb ääremaal elaval inimesel, kui tema jaoks transpordiküsimust ei lahendata, vähemalt 25 protsendi ulatuses vajalik arstiteenus saamata," nendib ta. 

Mardna toob näiteks, et Narva haiglast, mis teenindab 70 000 elanikuga piirkonda, võeti ära psühhiaatria ning patsiendid peavad käima 70 kilomeetri kaugusel Jõhvis Ida-Viru keskhaiglas. Nüüd tahetakse Narva haigla 18 erialast veel kaheksa või kümne spetsialisti leping ära võtta. Aga kas inimesed ikka hakkavad Jõhvi sõitma? Näiteks psühhiaatrilistest haigetest ei lähe nii pika maa taha vastuvõtule Mardna sõnul vähemalt pooled. 

"Me räägime vaid kallist tippmeditsiinist, kuid üksikud kopsusiirdamised rahva tervist ei paranda," toonitab ta.