Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. märts 2016, 15:32

Kaheksa lihtsat nippi, mis aitavad kiiresti ja tõhusalt kaalu langetada (1)

Igaüks on kuulnud imenippidest, mis aitavad kiiresti kaalus alla võtta. Tegelikult ei nõua kaalu langetamine midagi imelist - kõik, mis töötab ja on tõhus, on ülimalt lihtne.

Söö iga päev viis peotäit puu- ja juurvilja. Kõlab kindlasti tüütult, aga toimib! Viljades sisalduvad organismile vajalikud kiudained, vitamiinid ja antioksüdandid, neis on vähe kaloreid ja nad tekitavad kiirelt täiskõhutunde, nii et sa sööd vähem kui tavaliselt.
 
Ära jäta söögikordi vahele! Süüa tuleb viis-kuus korda päevas väikeste portsjonite kaupa, siis omandab keha kaloreid ühtlaselt ja veresuhkur püsib normis. Ära arvesta päeva peale vaid kolme söögikorraga, nii venivad vahed liiga pikaks.

Ära piira ülearu! Kui sa endale kõik oma kaloririkkad lemmiktoidud täielikult keelad, ei lase libastumine end kaua oodata. Piira koguseid ja tarvitamissagedust, kuid luba endale aeg-ajalt preemiaks mõni šokolaadikomm või koogitükk, kui selle järele isu tunned.

Ei valmistoidule! Valmista oma toidud ise ja jäta poodide valmistoiduletid parem täiesti rahule, sest valmistoitudes on tihtipeale kordades enam rasva kui omavalmistatud kodutoidus. Paljusid on hämmastanud, kui kerge on kaalu alandada ainuüksi valmistoidust loobumisega.

Joo vett! Väldi suhkrustatud jooke, näiteks limonaade, energia- ja trennijooke, lisa kohvile ja teele vähem suhkrut. Selle asemel pane rohkem rõhku vee tarbimisele: päevas tuleks juua vähemalt 1,5 liitrit puhast vett. See aitab täiskõhutunnet hoida.

Hoidu reklaamist! Silt "rasvavaba" ei tähenda, et toit sisaldab vähe kaloreid! Rasva, nagu ka suhkru, puudumine toidust ei muuda seda veel kalorivabaks.

Pea toitumispäevikut. Toitumispäeviku pidamine aitab sul oma toitumismustrist aimu saada ja vajadusel seda lihtsa vaevaga korrigeerida. Kui võimalik, lase oma toitumisharjumused üle vaadata mõnel toitumisspetsialistil.

Tee trenni! 30-60 minutit trenni päevas aitab kaalu märkimisväärselt alandada ja heas vormis püsida. Koos korraliku toitumisega, mõistagi. Kaalu alandamist toetab kaks korda nädalas tehtav lihastrenn.