Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. märts 2016, 12:20

Kes ja miks peaks kasutama suuloputusvahendeid? (1)

Kes ja miks peaks kasutama suuloputusvahendeid?

VAstab BENU Papiniidu apteegi proviisor Margot Lehari: "Tervisest pakatavate hammaste ja igemete puhul pole üldjuhul suuloputusvahendeid kasutada tarvis. Küll on need vajalikud inimestele, kellel on igemepõletik, probleemid hambakivi ja rohke hambakatuga, keda vaevab suukuivus või kes kannavad breketeid.

Igemepõletiku korral vali 0,12 protsendiline kloorheksidiiniga suuvedelik ning kasuta seda kuni kaks nädalat järjest. Kui selle ajaga probleem ei lahene ja peaks jätkama suuvee kasutamisega, vali väiksema kloorheksidiini sisaldusega vesi, vastasel juhul võivad hambad värvuda kollakas-hallikat tooni.

Suuvett peaksid kasutama ka kõik need inimesed, kellel on mingil põhjusel raskesti ligipääsetavad hambapinnad, näiteks noored, kes kasutavad breketeid.

Suuveega saab leevendada ka suukuivust, mis võib olla tingitud kõrgest vanusest, tarvitatavatest ravimitest või kroonilistest haigustest. Suukuivusega tuleb kindlasti tegeleda, sest kuivas suus võivad hakata vohama pärmseened või halvad bakterid, mis omakorda põhjustavad haavandeid või halba hingeõhku. Apteegis on suukuivuse vastu müügil nii suuveed, pastad kui geelid.

Lisaks on suuveest abi ka inimestel, kellel on halitoos ehk halb hingeõhk. Tegu on delikaatse probleemiga, sest kõik meist ei pruugi ise seda tunda, kuid halitoosi esineb aeg-ajalt pea igal teisel inimesel. Halitoosil on palju tekkepõhjuseid alates avatud suuga magamisest ja igemepõletikust kuni söögitoru ja maoga seotud probleemideni ning kasvajateni. Halitoosi vastu aitavad samuti nii spetsiaalsed suuveed kui pastad, mis hävitavad lõhna tekitavad bakterid ning seovad ka lenduvad lõhnamolekulid."