Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. märts 2016, 10:30

APTEEKER SOOVITAB: Suitsetaja, hoolitse oma keha ja naha eest! (7)

Suitsetamine mõjutab tervist juba esimesest sigaretist peale ja need, kes on selle tee valinud, võiksid oma organismi tugevdamiseks järgida Apotheka farmatseudi Kerli Valge soovitusi.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on suitsetamine seotud vähemalt 25 haiguse tekkega ning seda peetakse üheks suurimaks surmade põhjustajaks. Pole ühtegi organit, mida tubakakeemia ei kahjustaks. Lisaks sellele, et suitsetamine võib soodustada erinevate vähitüüpide, südamehaiguste, Alzheimeri tõve ja kroonilise bronhiidi teket, vananeb suitsetajate nahk lausa kaks korda kiiremini kui mittesuitsetajatel. Nii et põhjuseid, miks loobuda suitsetamisest nüüd ja kohe, on väga palju. Seega esimene soovitus oleks loomulikult suitsetamisest loobumine.

Kes seda aga ei suuda või ei taha teha, on kasu ka oma organismi toetamisest. Järgmiseid soovitusi võiksid lugeda ka passiivsed suitsetajad.

1.      Väldi vitamiinivaegust

Suitsetamine ja alkoholi tarbimine vähendab organismis paljude vitamiinide imendumist, siis tuleb neid aineid toidulisanditena juurde tarbida, et oma kehale puudujääki kompenseerida. Nii on suitsetaja organismis tõenäoliselt puudus B grupi vitamiinidest, mida on vaja eelkõige naha, juuste ja küünte jaoks, aga ka normaalse nägemise säilimiseks ning heaks ainevahetuseks.

Suitsetajatel on tavaliselt ka C-vitamiini puudus. Selle vähesusest annab aimu pidev väsimus, valusad liigesed, lisaks võivad haavad ja luumurrud tavalisest aeglasemalt paraneda. C-vitamiini puudus soodustab aneemia kujunemist, sest C vitamiini on vaja raua omastamiseks. C vitamiini on organismi jaoks vaja ka immuunsüsteemi tugevdamiseks. Apteekides on saadaval erinevaid preparaate, valida on tablettide, lahustuvate tablettide, närimistablettide ja pulbri vahel. Näiteks Lamberts C-vitamiini pulber on kergesti lahustuv ning sobib hästi ka puuviljamahladesse ja smuutidesse segamiseks. 

Magneesium on oluline närvide ja lihaste häireteta koostööks, luukoe vajalikuks tiheduseks, ning süsivesikute, valkude ja rasvade normaalseks ainevahetuseks. Magneesiumivaeguse tunnusteks võivad olla lihasvärinad, väsimus, lihasnõrkus, spasmid, südame arütmia, peavalud, depressioon, vererõhu tõus, närvilisus, aga ka unehäired.

Tsingil on organismis suur roll, alates immuunsüsteemi tugevdamisest kuni maitsmismeele ja suguorganite tööni. Puuduse tunnusteks on aeglane haavade paranemine, immuunsuse langus, küünte, juuste ja naha kehv olukord.

2.      Naha eest tuleb hoolitseda!

Tubakatoodete tarbimisel on ka palju silmaga nähtavaid välimust rikkuvaid ilminguid: nahk on hall, kortsud tekivad oluliselt kiiremini. Suitsus sisalduva nikotiini tõttu häirub verevarustus, nahk ei saa vajalikus koguses hapnikku ja toitaineid. Selle tagajärjel kiireneb ka naha vananemine. Ennetusega tuleb aegsasti algust teha, sest juba tekkinud probleeme ei ole nii kerge mõjutada. Väga oluline on puhastada nägu igapäevaselt sobivate vahenditega ning pärast puhastamist kasutada niisutavaid, vajadusel nahka pinguldavaid ja kortse täitvaid kreeme ning seerumeid. Apteekriga konsulteerides leiab kindlasti igaüks sobiva lahenduse.

Jälgida võiks, et näonaha hooldustooted sisaldaksid antioksüdante. Üldiselt sobivad C-vitamiinirohked kreemid kõigile, samas E-vitamiiniga kreeme võiksid kasutada eelkõige vanemad inimesed. Apothekast leiab näiteks Rugard vitamiinikreemi, mis sisaldab nii A, B kui ka E-vitamiine, millest võib olla abi naha rahustamisel, naha regeneratsiooni parandamisel ning ainevahetusprotsesside rakutasandil toetamisel. Aeg-ajalt võiks nahka turgutada hapnikuga rikastatud kreemidega ja lisaks kreemile proovida ka vitamiini- ja hapnikurikkaid toiteseerumeid. Soovitada võib näiteks It’s Skin sarja C-vitamiini sisaldavat seerumit.  

3.      Toitu mitmekülgselt, maga piisavalt

Väga oluline on kvaliteetne uni, aga ka tasakaalustatud toitumine, mis ideaalis võiks sisaldada kõiki vajalikke mineraale ja vitamiine. Näiteks B-vitamiini saab kui süüa muna, kala, liha, tatart, pärmitooteid või rohelisi köögivilju. C-vitamiini leidub ohtralt puuviljades ja marjades, kartulis, kapsas, kaalikas, tillis, petersellis ning paprikas. E-vitamiini saab taimeõlist, salatist ja kaerast. Magneesiumi omastamiseks tuleb süüa õunu, mandleid, maisi, sojaube ja kuivatatud aprikoose. Tsinki sisaldavad toiduained on näiteks maks, muna, kõrvitsaseemned ja vetikad.