Uudised
24. märts 2016, 12:35

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Milliseid pulbreid võiks tablettidele eelistada?

Mis põhjusel võiks tablettidele-kapslitele eelistada pulbrit või graanuleid ning missugune on valik apteegiriiulitel?

Pulber kui ravimivorm kujutab endast peenestatud tahket ainet. Pulbrid võivad olla eri peenusastmega ja pakendatud eraldi annustena, mõnikord on neile lisatud maitset parandavaid aineid ja värvaineid. Pulbrite hulka kuuluvad ka kihisevad segud. Suukaudselt manustatavaid pulbreid võib võtta nii veega kui ka ilma.

Graanulid on preparaadid, mis koosnevad tahketest kuivadest pulbriosakestest, mis neelatakse alla, näritakse puruks või lahustatakse enne tarvitamist vees või mõnes muus sobivas vedelikus.

Miks hea?

Pulbrid-graanulid on esmavalik neile, kellel on kapsleid ja tablette neelata vastumeelne ja raske. Leidub inimesi, kellel tablettide neelamine nõuab suurt vaeva ja eneseületust. Vees lahustuvaid pulbreid on üsna lihtne anda ka beebidele ja väikelastele. Sageli on pulbrid meeldiva maitse ja välimusega.

Plussiks võib olla seegi, et pulbrite valmistamisel kasutatakse vähem lisaaineid kui tablettide puhul.

Kui võimalik, tasub eelistada pulbreid, mis on juba annusteks jaotatud. Nii on kindel, et ravimit võetakse alati vajalik kogus. Doseerimata pakendit võiks enne annustamist korralikult raputada.

Tuntuimad on kindlasti need pulbrid, mis on mõeldud külmetushaiguste sümptomite leevendamiseks ning sisaldavad palavikku ja turset alandavaid ning bronhides lima vedeldavaid ravimeid.

Pulbrina leidub ka vitamiine-mineraal­aineid ja kiudaineid sisaldavaid toidu­lisandeid ning preparaate, mis parandavad liigeste seisukorda ja soodustavad salenemist.

Vitamiine ja mineraalaineid!

1. LECITHIN REFORM (250 g). Sojaletsitiinigraanulid. Letsitiin sisaldab 50% fosfolipiide ja on hea närvisüsteemile, ajule, mälule ja maksale. Fosfolipiidid alandavad LDL-kolesterooli taset. 

2. MAGNESIUM-DIASPORAL 300 DIREKT GRAN. Toidulisand, mis rahuldab magneesiumi ööpäevase vajaduse. Magneesium on oluline südame, lihaste ja närvide toimimisel. 

3. MACAPULBER (300 g). Vitamiine, mineraalaineid ja rasvhappeid sisaldav pulber organismi tugevdamiseks väsimuse ja nõrkuse korral ning keskendumisvõime ja seksuaalse võimekuse suurendamiseks. 

4. ACAIPULBER (45 g). Acaiviljadest valmistatud pulber, mis sisaldab eri vitamiine ja mineraalaineid. Pulber tugevdab immuunsüsteemi, hoiab ära põletikke, aitab kontrollida kolesteroolitaset ja annab elujõudu. 

Liigeste heaoluks

5. ELIXIR MSM (125 g). Väävlivorm, mis on põhikomponent kollageeni, elastiini, kõhrede ja keratiini moodustumises. Pulber suurendab liigeste painduvust, tugevdab luustikku ja liigeseid ning kiirendab valulike lihaste paranemist. 

6. LITOZINI PULBER. Teaduslikult tõestatud toimega kibu­vitsapreparaat liigestele, parandab liigeste tööd osteoartroosi ja artriidi korral. 

7. ARTHRYLI PULBER (1200 mg). Sisaldab glükoosamiini, millel on oluline osa kõhre koostises ja liigesekulumise sümptomaatilises ravis. 
Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähele­panelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Sõbrad seedimisele

8. VOGEL MOLKOSAN VITALITY. Kiudaine­rikas toidulisand toetab seedimist, L(+)-piimhape mõjub soodsalt soole mikrofloorale, roheline tee sisaldab rohkelt antioksüdante, mis tugevdavad seedimist. 

9. FRUIT & FIBRES SENSITIVE (120 g). Kiud­ainerikas toidulisand, mis stimuleerib soolestiku tegevust ja kõhu läbikäimist. 

10. LACTOBEX BABY PULBER. Piimhappe- ja bifidobakterid normaalse mikrofloora taastamiseks soolestikus. 

11. KANEPI-KIUDAINEPULBER (300 g). Kanepiseemnete kestadest jahvatatud pulber, mis aitab korras hoida soolestiku mikrofloorat ja puhastada seedetrakti sinna kogunenud toksiinidest. 

12. LINASEEMNEPULBER (140 g). Jahvatatud linaseemned, mis sisaldavad kiudaineid, vitamiine ja kasulikke rasvhappeid seedimise soodustamiseks ja kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks. 

Salenemiseks:

13. EASY DIETI SUPIPULBRID. Kookose-kanamaitseline või kanamaitseline väga väikese kalorsusega kehakaalu alandav eritoit.

14. EASY DIETI MAGUSTOIDUD. Maasika- või šokolaadimaitseline väga väikese kalorsusega kehakaalu alandav eritoit. 

15. TONALIN VLCD ŠOKOLAAD
(500 g). Jook, mis korvab kaotatud vedeliku, mineraalainete, vitamiinide ja valgu vajaduse. Kiudained täidavad kõhtu. 

Kui külmetus kallal

16. ADDITIVA SIDRUNIJOOK. Kuum jook C-vitamiini ja kaltsiumiga igapäevaseks lisaenergia saamiseks ja tervise tugevdamiseks külmetus­rohkel ajal.

17. GARDIMAXI PULBER (8 g). Looduslik vahend kuuma joogi valmistamiseks külmetuse korral, koostises taimsed ekstraktid (ingver, pärnaõied, vaarikalehed, musta leedri marjad, kummeliõied), tsink ja C-vitamiin.