Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
26. aprill 2016, 11:30

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Ahelaist vabaks: kolm soovitust kaassõltuvusest vabanemiseks

1. Tunnista tegelikkust. Tunnista oma kaassõltuvust ja tegele oma tegelike tunnetega. Sul on võimalik psühholoogi või terapeudi abiga läbi töötada lapsepõlve valusad kogemused, et need sind rohkem mõjutada ei saaks. Mõistmine, et oled aastaid lasknud endaga haiget tegevalt käituda, võib olla väga valus. Aga kui sa selleni ei jõua, oled pime oma partneri ja sind väärkohelnud vanema(te) sarnasuse suhtes ning jätkad elu enesepettuses ja valus.

2. Tuleb õppida neid asju, mida vanemad jätsid sulle õpetamata: ennast austama, oma soove ja vajadusi teadvustama ja väljendama, enda eest hoolitsema ja end armastama. Ära püüa pidevalt teisi õnnelikuks teha, pühenda energia enda hingerahule ja oma õnneliku elu üles­ehitamisele! Paarisuhtes ei pruugi see tähendada lahutust, vaid sa lihtsalt ei lase ennast kiskuda kaaslase probleemidesse.

3. Võta vastutus oma elu ja õnne eest. Lõpeta vanemate või partneri süüdistamine, tea, et teised andsid endast parima. Kuidas aru saada, et nüüd on õige aeg lahti lasta? Melody Beattie vastab raamatus “Kaassõltuvusest vabaks” sellele küsimusele nii: “Siis, kui me ei suuda lõpetada kellestki või millestki mõtlemist, rääkimist või kellegi või millegi pärast muretsemist. Siis, kui emotsioonid mässavad ja keevad üle ning tunneme, et me lihtsalt peame midagi ette võtma, sest ei suuda olukorda enam minutitki taluda." Siis on õige aeg lahti lasta! Ja sulle jääb alles kõige olulisem – enesekindel ja ennast armastav sina ise.