Foto: ALDO LUUD
Keha
14. aprill 2016, 09:30

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Milliseid aparaate näohooldusel kasutatakse?

Ultraheli

Tehnikahuvilistel on hea teada, et ka ultraheli- ja vaakumkoorimisega saab nii tedretähti kui ka kortsukesi mahendada. Ultrahelipuhastus ongi meie salongide üks lemmikuid. Niiskele nahale kantakse ainet, mis imendub ultraheli abil pooridesse ning vastutasuks kaovad vinnid ja komedoonid otsiku surina all pea ise­enesest ja jäljetult. Nahk saab ilusa jume ja mõnusa toonuse, kuna naha mikrovereringet ja lümfidrenaaži elavdatakse. Eriti mugav protseduur neile, kel mõni vinn ikka aeg-ajalt pea välja pistab.

Mikrodermabrasioon

Ultrahelikoorimisest kraad kangem, kuid samuti ülimalt levinud meetod vananemisilmingute tõkestamiseks ja kaotamiseks, on mikrodermabrasioon. Lihvimisel töötavad inertsed mikrokristallid nahakoekihi eri sügavustel. Kristallide asemel kasutatakse ka teemantotsikuid. “Happekoorimise peale tehtav mikrolihvimine võimendab protseduuri tulemust,” sõnab kosmeetik Ilona Laud. Kuigi protseduur ei kahjusta nahka termiliselt ega keemiliselt, pole hooldus siiski kohane tundlikule ega aknenahale, näokarvade, diabeedi ega muude autoimmuunhaiguste korral.

Kui aga nahakihte hakatakse freesima päris sügavuti, muutuvad sihtmärgiks tätoveeringud, armid, sünnimärgid,

pigmendilaigud ja sügavad kortsud. Samas tähendab sügavatesse nahakihtidesse liikumine ka seda, et nahk võib hakata veritsema, kuna jõutakse veresoonte juurde. Tulemus võib ju olla tõhus, kuid tegu on küllaltki traumeeriva protseduuriga.

Tulega-mõõgaga… ehk laser

Naastes loo algusse türklannade juurde, võiks “tulekoorimisest” laseri puhul isegi rääkida, ehkki pisut teises võtmes. Laseri abil kutsutakse esile omalaadne põletus, et nahk uuenema hakkaks. Kasutusel on erbiumlaserid ja CO2-laserid, mille valguskiirte suunamisega tohivad üksnes arstid tegeleda. Arvutisse sisestatakse sobiv programm ja hakatakse probleemiga tegelema, olgu selleks pigmendilaik, kortsupõhi, veresoonesõlmeke või muu. Tulevikumasinate kasuks räägib see, et tulemus on väga täpne, ülejäänud piirkondi peale probleemse ei mõjutata, kiirgus on stabiilne, laser steriilne ja tüsistusi peaaegu ei teki. Laserlihvimisega saab eemaldada pea valutult ülemise nahakihi koos vananemismärkidega. Mõnikord tehakse kerget üldtuimastust. Ka selle protseduuriga ergutatakse naharakke ja naha loomulikke uuenemisprotsesse ning kollageeniteket. Taastumisperiood on kiire, nakkusoht nullilähedane, arme ei jää ning samal päeval võib koju minna. Valuvaigistav kreem võiks siiski varuks olla.