Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. aprill 2016, 17:12

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Mis räägib näo õhtuse kreemitamise poolt, mis vastu? (1)

See on kindel – silmavärv ja puuderkreem tuleb õhtul korralikult puhastusvahendiga näolt maha uhta. Kas pärast seda ka nägu sisse kreemitada või lasta nahal puhata, nagu osa asjatundjaid soovitab, on iseküsimus.

Kas ja milline nahk vajab öist hooldust? Kuivõrd sõltub öökosmeetika kasutamine vanusest ja nahatüübist, kuivõrd hetkeseisukorrast? Kas tuleks lasta nahal hoopis ise enda uuendamisega tegeleda? Arutelus osalevad ilukliiniku Dermamed dermatoloog Marge Uibu, kosmeetik ja koolitaja Külliki Piatecki, jumestuskunstnik Loore Härmat ja Dr. Hauschka looduskosmeetika koolitaja Ave Oit. 

POOLT

Külliki Piatecki:

+ Kogu meie organism toimib teatud rütmis. Kuigi selles on individuaalseid erinevusi, on siiski ka kindlad süsteemid. Näiteks see, et nahk öösiti taastub ja on kõige vastu­võtuvõimelisem. Kui me kanname nahale sama kreemi õhtuti ja hommikuti, toimib õhtune nahahooldus palju tõhusamalt. Õhtuste naha­hooldustoodetega me toidame, taastame ja tugevdame nahka ehk parandame naha seisundit. Hommikuste toodetega eelkõige säilitame ööhooldust ja kaitseme nahka.

+ Nahk taastub öösiti ning nahahooldustooted toetavad seda protsessi. Vanasti kasutati rasvaseid öökreeme seetõttu, et tehniliselt ei osatud õlialuselisi toimeaineid segada õhuliste vesialuseliste toodete sisse. Tänapäevastes liposoomsetes kosmeetikatoodetes on need suudetud edukalt kokku panna ja seega ei ole enam vaja tarvitada rasvaseid kreeme.

+ Noortel, kelle esimesi nahaprobleeme on puberteediea ebapuhas nahk (põletikud ja vistrikud), on vaja eelkõige igal õhtul korralikult ja õigete antibakteriaalsete vahenditega nahka puhastada ning kasutada naha öist rasueritust reguleerivaid kreeme või geele.

+ N-ö dermatokosmeetiliste protseduuride (nt happe- jms koorimised, hooldused eri aparaatidega) järel vajab nahk spetsiaalset hooldust. Taastus­vahendid on erinevad. Enamasti kasutatakse dermatoloogilisi silikoon­kreeme, mis tekitavad nahale lisa­kaitsekihi ning rahustavad ja taastavad nahka. Seejuures on väga tähtis, et see kaitsekiht oleks pidevalt naha peal, nii et vahel tuleb neid isegi mitu korda öö jooksul nahale kanda.

Marge Uibu:

+ Nahahooldusvahendeid kasutatakse ka õhtul. Enne magama­minekut puhastatakse meik ja tolm nahalt. Ööseks on võimalik peale kanda tugevamaid aktiivaineid sisaldavaid tooteid, mille imendumist ja toimet võivad päeval mõjutada UV-kiirgus, higistamine ja meik. Nahahooldustooted püsivad öösel nahal paremini. Toimeainete keemiline koostis ja bioloogiline aktiivsus võivad UV-kiirguse mõjul muutuda või põhjustada päikese toimel nahareaktsioone. 

+ Kuiv nahk vajab hooldust vähemalt kaks korda päevas ja pärast pesemist. Vanusega muutub nahk kuivemaks ja õhemaks ning naha­struktuurid nõrgenevad. Seetõttu on umbes 40. eluaastast alates soovitatav kasutada nahahooldustooteid hommikul ja õhtul.

Loore Härmat:

+ Usun, et öine hooldus võib mõjuda hästi neil perioodidel, kui nahk on ülikuiv, või näiteks kütteperioodi alguses ja ka siis, kui mingi muu välisteguri pärast on naha seisund halvenenud.

+ Vanusega naharakkude tootmine aeglustub, seda protsessi aitavad intensiivistada öötooted, tuleb vaid leida oma nahatüübile sobiva konsistentsi ja toimeainetega toode, kas geel, kreem või seerum.

Ave Oit:

+ Pean põhjendatuks veepõhist öökosmeetikat. Selle kasutamine ei olene vanusest ega nahatüübist ja sobib kõigile. Nahk korrigeerib oma talitlust normaalse seisundi suunas, kui teda selles toetatakse. Kui nahk on aga harjunud hoopis teistsuguse öö­kosmeetikaga ja vanust on juba rohkem, võtab naha aktiivsuse taastamine rohkem aega. Üleminekut õlipõhiselt öökosmeetikalt veepõhisele on soovitatav alustada soojal aastaajal.

VASTU

Ave Oit:

- Sel ajal, kui organism puhkab, on naha ainevahetus haripunktis – nahk üritab vabaneda päeva jooksul kogunenud jääkainetest, taastub ja uueneb.

Nahk on tark ja teab täpselt, mida kui palju tal tasakaalus ja tervena püsimiseks vaja on. Näiteks Dr. Hauschka loodus­kosmeetika lähtub veendumusest, et naha enda loomuliku talitluse toetamine tugevdab tema normaalset funktsioneerimist, tervist ja sära. Et loodussarja eesmärk on naha eest tööd mitte ära teha, vaid toetada tema loomulikku talitlust, on tooted valmistatud vee (ravim­taimede tõmmised), mitte õli baasil, mis lasevad nahal hingata ja rahus oma tööd teha.

Kui öökosmeetika on õlirikas, sisaldab rohkelt niisutavaid ja toitvaid toimeaineid, takistab õli ühtpidi naha hingamist ning teisalt hakkab rikkalik koostis naha eest tööd ära tegema.

Marge Uibu:

- Kõik nahahooldusvahendid valitakse naha individuaalsete omaduste järgi. Näiteks rasvasel nahal ei kasutata rasvast kreemi ja tingimata pole vaja ka öökreemi.

- Nahaväsimust võib kohata tavaliselt üliaktiivsetel kosmeetikatoodete kasutajatel. Nahal on omadus teatud tüüpi toodetega harjuda, kuid pikal tarvitamisel ei pruugi need tooted nahale enam sobida, seetõttu oleks hea neid aeg-ajalt vahetada ning tugevaid aktiivseerumeid kasutada ainult kuurina. Teisalt võib liiga sage toodete vahetamine samuti põhjustada nahaärritust. Lööbe, naha­põletiku ja vistrike korral tuleks pöörduda kohe nahaarsti poole.

Loore Härmat:

- Ma ise kuulun pigem sellesse leeri, kes ei kasuta öökosmeetikat, sest tahan lasta nahal päevasest meigikorrast puhata. Olen isegi täheldanud, et mul kipuvad silmad paiste minema, kui öökreemi liiga silma lähedale panen. Tihtipeale on aga just silmaalune nahk mul kõige kuivem ja tahaksin seal midagi tõhusamat kasutada, olen siis seda pigem päevasel ajal teinud.

- Noortel, kel nahaprobleeme pole ning kes korralikult oma nahka hooldavad ja puhastavad, pole öökreemi tingimata vaja.