Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
21. märts 2016, 16:23

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Paratsetamool, aspiriin ja ibuprofeen - kuidas need kolm erinevad? (2)

Paratsetamool

* Milleks sobib? Paratsetamool ehk atseetaminofeen leevendab valu ja palavikku, kuid sellel on üsna tagasihoidlik põletikuvastane toime. Ravim on esmaseks palaviku ja valu valikravimiks lastel, sest aspiriin on neile maksa- ja kesknärvisüsteemi kahjustust põhjustava Reye sündroomi esinemisvõimaluse tõttu vastunäidustatud. Ka täiskasvanutele on paratsetamool soovitatav esmane valik, kui vaevab valu, aga pole põletikku, sest vastupidi atsetüülsalitsüülhappele ja ibuprofeenile ei põhjusta paratsetamool mao ja kaksteistsõrmiksoole haavandeid. Seda võib valu vaigistamiseks sisse võtta ka raseduse ajal, kuid soovitatav on enne siiski arstiga nõu pidada. Ka rinnaga toitmise ajal võib abi otsida paratsetamoolist.

* Kui palju? Apteekide kombinatsioonravimitest, mida pakutakse külmetushaiguste vastu, sisaldab enamik 300–1000 mg paratsetamooli. Kui eesmärgiks on korraga nii  külmetushaiguse leevendamine kui ka valuravi, peab olema väga hoolikas, et seda toimeainet mitte üle annustada (eriti hoolikalt tuleb seda jälgida laste puhul). Täiskasvanu maksimaalseks päevaseks koguseks on 4000 mg paratsetamooli. Lastele tuleb paratsetamooli anda täpselt juhise järgi ja vastavalt lapse kaalule. Kogemata võetud üleannuse korral tuleb kiiresti pöörduda arsti poole, sest paratsetamoolile on olemas vastumürk. Paratsetamooli pikaajaline üleannustamine võib tekitada raskeid maksakahjustusi.

* Vastunäidustused. Ei sobi neerupuudulikkuse, kroonilise alatoitumuse ja alkoholismi korral. Ravimit ei ole soovitatav võtta alko­holiga ega pärast alkoholi pruukimist, ohtlik on see eelkõige maksapuudulikkuse korral. Paratsetamooliga ei sobi leevendada peavalu, mille on põhjustanud alkoholi tarbimine.

Aspiriin

* Milleks sobib? Aspiriinil, mille toimeaineks atsetüülsalitsüül­hape, on soliidne saja-aastane ajalugu ning see kuulub enim uuritud ravimite hulka. Aspiriinil on valu vaigistav, palavikku alandav ja põletikku vähendav toime. See sobib valuleevendajaks eelkõige reumaatiliste haiguste korral.

* Kui palju? Atsetüülsalitsüülhapet sisaldavat ravimit tuleb võtta koos klaasitäie veega pärast sööki, et hoiduda maoärritusest. Ühekordne valu vaigistav annus täiskasvanule on 325–500, isegi kuni 1000 mg. Maksimaalne päevaannus on 4000 mg.

* Vastunäidustused. Viirushaiguste (gripi, tuulerõugete jm) korral pole aga aspiriin soovitatav. Alla 16aastastel lastel võib seda ravimit kasutada ainult arsti loal. Pikemat aega aspiriini tarvitavaid inimesi ohustavad kõrvalnähud, sagedasimad on vere hüübimise probleemid ja sisemised verejooksud. Alkoholi tarbimine ravimi võtmise ajal suurendab seedetrakti verejooksude ohtu.

Mõni inimene on atsetüülsalitsüülhappe suhtes allergiline ega talu seda isegi väikeses koguses, astmaatikul võib aga ravim vallandada hoo. Aspiriin ei sobi haavandtõve ja veritsustõvega haigetele. Ka rasedatele ja imetavatele emadele võib selle ravimi pikaajaline tarvitamine ohtlik olla.

Ibuprofeen

* Milleks sobib? Ibuprofeen on eelkõige koos põletikuga esineva valu vaigistaja, kuid alandab ka palavikku. Ibuprofeen sobib üle 12aastastele ja täiskasvanutele. See ravim võiks olla esmavalik liigesepõletikust tingitud valude, aga ka teiste reumaatiliste valude leevendamiseks.

* Kui palju? Ühekordne annus on 200–400 mg, kuid vajadusel ka 800 mg, maksimaalne päevaannus on 2400 mg. Ravimit tuleb võtta kas koos toiduga või pärast sööki ning tablett on seedetrakti ärrituse vältimiseks kõige mõistlikum ja soodsam neelata alla veega.

* Vastunäidustused. Sarnaselt salitsüülhappega on ka ibuprofeenil verd vedeldav toime, seetõttu peaksid ravimi võtmisega olema ettevaatlikud veritsustõvega haiged ning lapseootel naised raseduse viimases kolmandikus. Ibuprofeeni ei ole soovitatav tarvitada rinnaga toitmise ajal. Ravim on vastunäidustatud raske maksa- ja neerukahjustusega inimestele.

Ibuprofeen võib esile kutsuda seedetrakti ärritusnähte ning suurenenud veritsust seedetraktis, aga ka ninaverejooksu. Nii pole verd vedeldava toimega ravim just parim vahend ka vererohke menstruatsiooniga kaasneva valu vaigistamiseks.

Nagu aspiriin, võib ka ibuprofeen astmaatikul vallandada astmahoo.

Allikad: proviisor Pille Kannelmäe, perearst Reet Raamat