Foto: TAIRO LUTTER
Keha
1. aprill 2016, 10:24

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Juuste värvimine: 11 olulist küsimust (2)

Iga juuksur teab kümneid lugusid, kuidas kodune juuksevärvimine on lõppenud rohelise- või lillalaigulise pea ja pisaratega. Mida juuk­seid värvides silmas pidada, räägib Vanalinna salongi juhataja ja juuksur Anneli Paat.

Kas värvimine kahjustab juukseid?

Natuke kahjustab küll, kuigi tänapäeval on palju erinevaid juuste värvimise viise ning alati ei pea valima seda kõige ohtlikumat. Samas, kui juukseid ei ole üldse töödeldud ega värvitud, hoiavad nad ebamugavalt pead ligi, on tuhmid, neid peab tihedamini pesema, rohkem viimistlusvahendeid kasutama. Värv teeb juuksed näiliselt paksemaks, volüümikamaks, juuksed ei lähe nii ruttu rasvaseks. Isegi kui toon eriti ei muutu ja kasutatud on ainult kergetoimelist läikivat õlivärvi, on juuksed läikivamad, ühtlasemad ja jätavad tervema mulje.

Millal ei tohiks juukseid värvida?

Juukseid ei maksa värvida, kui organism on mingil põhjusel nõrk, juuksed haprad, esineb kõõma, juuksed langevad välja, peanahk on tundlik või vaevab ekseem. Siis võiks enne juukseid turgutada ja ravida ning hiljem mõelda mahedale värvimisele.

Kuidas on õhukeste juustega?

Õhukeste juuste omanikud peaksid valima endale sobiva värvi – õhukesi juukseid ei tasu värvida püsivärviga, vaid õli- või kergvärviga, mis ei sisalda enamasti ammoniaaki ja mille kõrvale sobib nõrgem aktivaator. Aktivaator on värviaktiveerija, mis viib pigmendid juuksesse.

Kas rase peaks värvimisest hoiduma?

Arstid peavad juuksevärvimise kahjulikkust lootele müüdiks. Ammoniaak on kahjulik vaid juustele, vereringesse see ei imendu. Tänapäeval blondeeritakse ka vaid salke, peanaha lähedalt seda ei tehta.

Kui vanalt võib värvimisega alustada?

Tänapäeva värvid ei ole enam juustele nii kahjulikud. Siiski on noorte juuksed loomulikunagi nii kaunid ja läikivad, et pole põhjust neid värvida. Kui seda siiski teha soovitakse, võiks valida maheda läikevärvi või muu kergema meetodi juuste toonimiseks.

Mis on püsi- ja kergvärvi vahe?

Enamasti ei sisalda kergvärv ammoniaaki, mistõttu on see ka nõrgem, ka allergeene on vähem. See rikub vähem juust, kuid ei kata halli täielikult. Kergvärviga ei ole võimalik muuta juuste tooni täiesti teistsuguseks.

Kas juuksemask rikub värvi?

Oleneb maskist. Juukseid ning peanahka sügavpuhastavad maskid võivad võtta värvi lahti küll. Hästi mõjuvad juustele ja peanahale mudamaskid. Juukseravi tuleks teha mõni aeg enne uut värvimiskorda.

Missugused vahendid aitavad juustel kauem värvi säilitada?

On olemas värvi kaitsvad šampoonid ja palsamid, mis aitavad hoida läiget ning vähendavad värvi mahakulumist. Kui aga juukseid toonitakse tihti, näiteks poolteisekuise intervalliga, et katta väljakasvavat halli juust, ei jõua värv vahepeal kuluda ning värvi kaitsvate toodete kasutamisel pole mõtet. Kui aga näiteks kord kvartalis toonitakse pikki juukseid, on selliste toodete tarvitamine õigustatud. Ka tooni andvate palsamitega saab värvi eluiga pikendada.

Kui tihti võib juukseid värvida? Kui täna värvin juuksed mustaks, siis kas homme võin blondeerida?

Piiri pole ette antud. Kui tihti värvida, tuleb juustele ka midagi vastu anda, juukseravi, näiteks maske teha. Kui juuksed on mustaks värvitud, siis kohe neid blondiks saada ei õnnestu – seda peaks värvi valides arvestama.

Kas juukseid võib värvida ka poe­värvidega?

Võib muidugi. Tuleb ainult leida hea müüja, kes aitab sobivat värvi valida. Tasub teada, et lihtsam on värvida juuksed oma toonist tumedamaks või näiteks punakamaks. Juukseid heledamaks toonides ei pruugi tulemus tulla see, mida oodatakse. Samuti on kauplustes müügil koduseks kasutamiseks mõeldud salguvärvid, millega peaks saama ka tumedatesse juustesse heledaid salke teha. Siiski soovitan poevärvi puhul valida oma juuksetoonile lähedane värv.

Milliseid toonivaid vahendeid veel on?

On nii professionaalseks kui ka koduseks kasutamiseks mõeldud toonivaid šampoone, palsameid, vahte. Kuid toonivad poepalsamid võivad anda veelgi ootamatuma tulemuse kui poevärvid. Kasutusjuhendis on küll öeldud, et värv kestab kaks pesu, kuid on juhtunud, et värv püsib peal ka pool aastat.