Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
5. aprill 2016, 17:29

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Ilu seest ja väljast: nahahoolduse põhitõed

Siidpehme ja jumekas nahk, terved ja läikivad juuksed ning veatud küüned annavad hea enesetunde.

Kuna naha ülesandeks on nii ainevahetuses osalemine kui ka organismi kaitsmine vigastuste ja mikroobide eest, ootab ta nii seesmist kui ka välispidist hoolitsust.

Nahk vajab iga päev piisavalt A-, C-, E-vitamiini ning B-grupi vitamiine, tsinki ja räni, mida leidub värsketes köögiviljades, marjades, puuviljades, teraviljatoodetes, taimeõlides ja kalas. Et tagada piisav niisutus, tuleb iga päev tarbida küllaldaselt vedelikku, millest osa peaks olema puhas vesi. Vältima peab pikaajalist viibimist läppunud õhuga toas, suitsetamist, ühekülgset toitu, ülearu sagedast seebiga pesemist, liigset tuult, päikest ja pakast.

Nahk kaitseb organismi keskkonna, sealhulgas UV-kiirguse kahjustava toime eest, samas aga on teatud kogus päikesekiirgust tervisele hädavajalik. See tugevdab organismi, ergutab immuunsüsteemi, leevendab masendust, aga parandab ka südame tööd ning vereringet. Päikesekiirguse toimel tekib organismis D-vitamiin, mis on tähtis tugeva luustiku moodustumiseks. Tänu sellele protsessile ladestub kaltsium luustikus ja pakub kaitset selle hõrenemise vastu ka vanematel inimestel. Liigse päikesekiirguse eest on mõistlik ennast kaitsta.

Särava jume saamiseks tuleb nahka puhastada väljastpoolt ning varustada vajalike ainetega seestpoolt. Nahamurede korral on soovitatav pöörduda arsti või apteekri poole, sest vistrike, nahakuivuse jm probleemide leevendamiseks ainult pealemääritavatest vahenditest ei piisa.

Vistrike korral on oluline kompleksne ravi: naha puhastamine, vistrike välispidine kuivatamine, probleemse naha toniseerimine ning vitamiinikuur. Uute vistrike teket aitavad takistada õllepärmitabletid või B-rühma vitamiinid.

Liiga kuiva naha puhul saab abi leebest, kuid tõhusalt toimivast apteegikosmeetikast, mis on valmistatud spetsiaalselt ühe või teise probleemi leevendamiseks ega sisalda lõhna- ega värvaineid. Liigkuivuse korral tuleks võtta ka nahka toitvaid ja tugevdavaid preparaate. Eriti kuivadele piirkondadele võib määrida puhast A- ja/või E-vitamiini. Selleks purusta vastava vitamiini kapsel ning määri selle sisu otse nahale.

Armidest aitavad vabaneda salvid või pikatoimelised mitmekordselt kasutatavad plaastrid. Rasedatele on spetsiaalsed kreemid sünnitusarmide ärahoidmiseks ja seerumid juhuks, kui armid on juba tekkinud.

Juuksed. Nii juustele kui ka küüntele on tähtsad kaltsium ja A-vitamiin. Seetõttu on oluline, et menüüs oleksid piimatooted (piim, keefir, kohupiim, juust jt), munad, kala, puu- ja juurviljad.

Juuste liigse väljalangemise puhuks on apteegis vahendid, mis stimuleerivad karvanääpsude ainevahetust ning aitavad aktiveerida juuste kasvu. Enne ravi alustamist tasub arstiga nõu pidada.

Küüned. Küünte hapraks muutumist võivad põhjustada käte külmetamine, kodukeemia, tolm või liigniiskus, aga ka kestev elutähtsate mineraalainete või vitamiinide puudus toidus.

Küünte eest aitavad hoolt kanda vitamiinikuurid ning toitvad ja niisutavad käte- ja küünekreemid. Liiga kuiva küünteümbruse ja käenaha korral võiks neid enne magamaminekut töödelda rasvase kreemi, kalamaksaõli või A- ja E-vitamiiniga: kanda vahend kätele ja küüntele ning tõmmata peale puuvillased kindad. Koduste majapidamistööde ajal tuleb küüsi ja käenahka kaitsta kummikinnastega.