Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. aprill 2016, 17:25

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Tokkroos - iidne ja tähtis ravimtaim (3)

Altee (Althaea officinalis), rahvapäraselt ka tokkroos, on iidne ja tähtis ravimtaim. Ta eelistab kasvukohana niiskeid luhtasid, jõe- ja järvekaldaid ning mererannikut.

Alteed kasvatatakse kultuur-ravimtaimena aedades ja paljundatakse seemnete abil või põõsa jagamise teel. See mitmeaastane hallikasroheline rohttaim kasvab 60–150 cm kõrguseks, tal on mitmeharuline lühike ja jäme risoom ning jämedad juured. Püstine vähehargnev vars on taime alumises osas puitunud. Alteel on kahvaturoosad kuni valged õied. Õitseb juunist septembrini.

Metsikult kasvab altee Euroopa kesk- ja lõunapiirkondades, Kaukaasias, Kesk-Aasias ja Lääne-Siberi lõunaosas. Tööstuslikult kultiveeritakse taime Ukrainas ja Põhja-Kaukaasias.

Kasvatamine: Altee kasvatamiseks sobib liivakas, sügavalt haritud ja kompostiga väetatud maa. Seeme külvatakse avamaale. Küllalt suur seeme võimaldab külvata ühekaupa. Kasvukohale laiali istutatakse taimed alles järgmisel kevadel. Sügisel lõigatakse varred tagasi ning taimedele pannakse talvekate.

Alteejuuri kogutakse sügisel või varakevadel 2–3 aasta vanustelt taimedelt. Juured tuleks mullast puhastada, kohe pesta ja lõigata 20–25 cm pikkusteks tükkideks, kõrvaldades puitunud ja kõdunenud osad. Jäme juur tuleks lõigata pikuti lõhki ja kuivatada temperatuuril mitte üle 40 kraadi. Säilib kinnises nõus kuni kolm aastat.

Koostis: tervistav lima, eeterlik õli, suhkur, tärklis, rasvõli, pektiin, aspargiin, karoteen, mineraalsoolad, vitamiinid.

Ravimina kasutatakse peamiselt juuri, aga ka lehti, võrseid ja õisi. Alteejuurt tarvitatakse leotise, keedise, tee ja siirupina. Juurest tehakse külmtõmmis, sest kuumas vees lahustub selles sisalduv tärklis. Lehtedest ja õitest valmistatakse tee tavalisel viisil. Altee- ja leedripuuõitest tee aitab kurgupõletiku vastu. Juurest keedetakse ka siirupit, see on hea köharohi, eriti lastele.

Kasutamine: alteepreparaatidel on põletikuvastane, rögalahtistav ja valuvaigistav toime. Taime lima katab mao ja soolestiku limaskesta, kaitstes seda põletiku korral ärrituse eest, peale selle absorbeerib lima mikroobide ja viiruste kahjulikke eritisi, hoides ära mürgiste ainete kokkupuutumise limaskestaga.

Alteepreparaate võetakse sisse hingamisteede põletiku, bronhiaalastma, ülihappesusega ägeda gastriidi, enterokoliidi, kõhulahtisuse, mao ja kaksteistsõrmiku haavandtõve, kusepõiekivide ja kusepeetuse korral.

Alteed kasutatakse laialdaselt ka välispidiselt. Kõik taimeosad sobivad pehmendava ja põletikuvastase toime tõttu leotisena silma limaskesta ja laupõletike ning kurguhaiguste leevendamiseks. Rasusele põletikulisele vinnidega nahale mõjuvad eriti hästi alteelehtede peenest pulbrist valmistatud maskid. Maski tegemiseks kaetakse nahk neutraalse kreemi või võiga ja sellele riputatakse lehepulber.

Alteejuure lima valmistamiseks hoitakse 1–2 supilusikatäit peenestatud juuri mitu tundi külmas vees. Välispidiselt vähendab selline leotis põletikunähte nahahaiguste korral.

* Alteejuurtest tee: vala 2 tee­lusikatäit peenestatud juuri üle ¼ liitri külma veega ja lase pool tundi tõmmata, aeg-ajalt sega. Seejärel loksuta veel kord ja kurna läbi marli. Valmis teed tuleks pisut soojendada ja juua aeglaselt väikeste lonksudena.

* Alteelehtedest tee: vala 2 teelusikatäit lehti üle ¼ liitri kuuma veega ja lase 10 minutit tõmmata. Mao- ja soolestikuhäirete korral võiks juua magustamata teed. Köhaga lisa mett. Seda teed saab kasutada ka loputamiseks ja mähiste tegemiseks.