Toiduuudised

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Sült igal peol lauale! Kuid miks küll ometi? (16)

LISA KOMMENTAAR

1. aprill 2016, 08:40
söna tudin on venekeelsest sönast studin - sylt eesti keeles
Maria31. märts 2016, 10:27
Meie pere teeb ikka ise sülti jõuludeks, muul ajal ostame, sest paar poe sülti käivad kah söögiks. Iga-aastane süldikeetmine tipneb tüliga peres, sest mina kui pärnu kandi inimene olen harjunud teistmoodi süldi hakkimisega kui mu virumaa päritolu mees! Pole see eestimaa nii väike ühti!
Vanaema ütles ikka, et hea sült peolaual näitab perenaise oskusi söögitegemisel!
Kas sa31. märts 2016, 11:21
ka küüslauku paned süldi sisse?
Kellamees31. märts 2016, 08:16
Nees poe ,,süldid " on kallerdised mitte süldid, nimetame asju õigete sõnadega ! Kas zelatiini lisamine lihale teeb keedusest süldi......!? Minge õppige kõigepealt eesti keel ära ja võtke eesti rahva müni kokakunsti raamat ette, näiteks Masso oma !!! Meie peres on see kui piibel, emalt pärandatud.
Mis süldi soolsusesse puutub, siis pigem soola vähem lisada, peab jääma ,,magus maitse", süües saab alati sinepi-mädarõika-üüdikaga kärtsumaks teha.....
Head isu !!!
HAIGUSMIINUS I31. märts 2016, 00:44
EI30. märts 2016, 19:04
oska keegi nyydselajal enam öiget sylti keeta. Lihast paks sylt pole kellegi sylt! Liha aetakse läbi hakklihamasina ja ongi justkui sylt valmis. Pole. pole, aga jah, keedaks heameelega ise , nagu vanasti, aga enam pole ju lihagi saada, millest saaks syldi.
Ei usu30. märts 2016, 19:32
Kas seapead ja koodid on siis nüüd müügilt kadunud ve? Ära ikka üle ka pinguta oma nutulauluga. Mul küll proua ostab ja teeb ise, poe omast meie pere lugu ei pea...
keedan koguaeg ise31. märts 2016, 07:19
kuna pole veel avastanud ühtegi poesülti mis süüa sünniks. Kõik on tuimad želatiinikäkid. Koduses süldis ei kasuta ise grammigi želatiini. Ja see kes väidab, et süldimaterjali pole saada , pole seda lihtsalt viitsinud otsida.
31. märts 2016, 08:07
Ära vingu, materjali kui palju......!!! Paras siga oled ise kes ainult ruigab ja viriseb, takka järgi veel kärss kärnas.....
jutu sõnum, et ü-täheta31. märts 2016, 08:10
Lumememm30. märts 2016, 19:04
Oi, milline tore kokkusattumus :)
Ütlesin just oma Taadile, et "ole hea, aja süldiliha läbi masina. Ma vaatan seni internetist järele, kas midagi põnevat on juhtunud, et Reporterit vaatama hakata :)"
Ja siin selline vahva süldi-uudis!
Ma teen hästi tihti sülti, sest mu Taadile maitseb see. Ta võtab karbiga tööle kaasa ka, nii et kui ühel õhtul teha, siis jagub terveks nädalaks.
Sülti teha pole üldse keeruline. Ostan 1 koodi ja 1,5 kg raguuliha tükke, mis maksavad kokku umbes 3 eurot. Panen patta, lisan 2 küüslauguküünt, 1 mugulsibula, mõned loorberilehed, umbes 10 vürtsitera ja ja hautan poolteist tundi. Siis oma soovi järgi, kas ajad läbi masina ja teed hakksüldi, või lõikad väikesteks tükkideks ja teed tavalise süldi.
Mul väiksed lapsukesed kardavad "ribulaid", mis lihas olla võivad. Siis panen hauduma ka 1 kanafilee tüki ja teen nende jaoks Delikatesssülti, kus on ainult selge leem ja kanafilee tükikesed.
Pole üldse keeruline, aga nüüd ma küll lippan, sest Reporter juba algas!
Vastus lihtne:30. märts 2016, 18:48
Sült on hea. Aga aint omatehtud. 3 sorti liha, päev läbi keedetud, hea maitserohtude valik.
Päev vahet.
Viin, kuum kardulas, äädik, sinep: heia Eesti !
nii30. märts 2016, 17:51
sülti ma ostan poest suht palju, need vorstid palju kehvemad, ma tegelikult ootan seda aega millal rikuvad ära selle süldi
eh30. märts 2016, 17:29
Miks sült peolauale? Kas nooremad inimesed süldist hoolivad? Võibolla mitte. Vanemad inimesed on lapsepõlves ja nooruses teisiti toitunud. Olime ju praktiliselt kõik maainimesed ja värsket liha sai kaks korda aastas, kui talus siga tapeti, jõuludeks ja jaanipäeva paiku või perekondlike sündmuste puhul. Liha säilitamiseks oli vaid üks võimalus - soolamine ja see liha ei olnud ju siis enam nii ahvatlev. Sea tapmine oli ju alati nagu pidu - said paarkorda aastas peosööke ja sült oli alati, tingimata. Seapea, seasaba, koot, seajalad - neid polnud ju mõtet soolata, süldis olid nad palju maitsvamad.
Nüüd on värske liha iga päev kättesaadav ja sellel pole enam sellist väärtust. Söök ei tee pühasid enam nii põhjalikult kui 40 aastat tagasi.
raske taibata??30. märts 2016, 17:22
aga seks ometi, et MAITSEB!
Vastus30. märts 2016, 17:14
Vastus puudub artiklil - miks siis ometigi igale peolauale sült?