Foto: Stanislav Moškov
Uudised
22. märts 2016, 15:04

VÄHIHAIGE MARJA: "Kardan homset väga... hoidke mulle pöialt! Aitäh, et olemas olete!" (26)

"Kuidas minu ravi täpsemalt jätkub ja palju see täpselt maksma läheb, sõltub homsest kompuutertomograafia pildist ja edasisest ravikäigust. Kardan homset väga... hoidke mulle pöialt!" ütleb vereloomevähki haigestunud ja Saksamaal uue elulootuse saanud Marja, kelle tervenemisele paljud eestlased nii heade soovide kui ka annetustega kaasa elavad. Tema heaks on praeguseks kogutud 239 220 eurot. 

"Nii kolm nädalat kodus oma lapse ja elukaaslase juures kui ka teie kõigi toetus on andnud mulle palju jõudu edasi võidelda," ütleb noor ema Marja, kellele elavad kaasa paljud Eesti inimesed.

Foto: Stanislav Moškov

Marja haigestus vereloomevähki aasta tagasi. Novembris ütlesid Eesti arstid pärast mitut ravi, et nemad teda enam aidata ei suuda. Juhuse tahtel sai väikse poja ema aga uue lootuse Saksamaal Würzburgis. Marja alustas sea kurnava raviga ja viibis kaks kuud oma lähedastest ja pooleteiseaastasest pojast eemal. Ta lubati märtsi alguses kolmeks nädalaks koju puhkama ja pere rüppe kosuma. Eile sõitis naine tagasi Saksamaale, et viimase, loodetavasti haigust lõplikult seljatava raviga alustada. Lahkumine perest ja väiksest pojast oli raske. "Lahistasin nutta nii, et sellest oleks saanud kõik meie kodu taimed kastetud!" kirjeldab Marja oma blogis (loe SIIT) kurba lahkumist läbi huumori. 

Saksamaa arstide sõnul on senine ravi olnud väga tulemusrikas ja lootustandev. Aga ka väga kulukas. Prognoosi kohaselt võivad Marja ravikulud ulatuda 350 000 euroni. Lahked annetused on andnud väikse poja emale võimaluse raviga jätkata. Eilse seisuga oli annetusi kokku juba 239 220 eurot. 

"Armsad Eesti inimesed, kes te oma annetustega olete mind ja mu perekonda toetanud – tänan teid kogu südamest! Oleme teie abiga saanud kokku summa, millega sain eile tagasi Saksamaale pöörduda, et täna kliinikusse naasta. Olen pisarateni liigutatud sellest, kui suured on meie väikeses Eestis elavate inimeste südamed. Seda tänu on raske sõnadesse panna. Aitäh, et te olemas olete!" annab Marja Õhtulehe vahendusel inimestele oma tänusõnad edasi otse Würzburgi Ülikooli kliinikust, kuhu ta oli õnnelikult kohale jõudnud. "Kuidas minu ravi täpsemalt jätkub ja palju see täpselt maksma läheb, sõltub homsest kompuutertomograafia pildist ja edasisest ravikäigust. Kardan homset väga ... hoidke mulle pöialt!" ütleb Marja. 

Kogutud summast võib jätkuda raviks, aga ei pruugi. Kuni täpsed kulud pole selgunud, jätkavad Marja sõbrad kampaaniaga ning arvestavad ka halvemate stsenaariumide ja suuremate kuludega. Kui peaks selguma, et haigekassa siiski toetab Marja ravi või kui kogutakse rohkem annetusi kui Marja raviks kulub, aidatakse ülejäänud rahast teisi vähihaigeid – eelkõige lapsi ja väikelastega vanemaid. 

Marja ravi on võimalik endiselt toetada, kandes raha Marja kontole – Marja Lukk Danske Bank EE833300335395660008. Aidata saab ka Hooandjas ja ingliskeelses GoFundMe keskkonnas.