Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. märts 2016, 16:48

Kas punnide pigistamine on halb? Dermatoloog selgitab, miks meil tekivad vistrikud ja kuidas neid vältida (5)

Dermatoloog Michelle Rodriguese sõnul on akne eeskätt põletikuline nahahaigus, mida võib põhjustada vale toitumine ja liialt agar näohooldus.

Pigistada punne või mitte?

Rodrigues tunnistab, et temagi ei ole sel teemal pühak ning on seisnud korduvalt peegli ees nagu teismeline, suur vistrik vastu jõllitamas. Hoolimata sellest, et pigistamine muudab tavaliselt asja hullemaks, on ka tema seda teinud.

Pigistada ja proovida vistrikust põletik välja saada ei ole kindlasti parim lahendus ja tihti võimendab see vaid naha kehva olukorda.

Akne on üks noorukite levinumaid nahaprobleeme. Põletik esineb enam kui 80 protsendil teismelistes. Kuid mitte ainult. Probleem võib esineda ka hilisemal eluperioodil, peamiselt hormoonide tõttu, mis on tasakaalust ära.

Miks ei tohiks punne pigistada?

Vistrik on nagu väike kotike naha all, mis sisaldab rasu, baktereid ja põletikulist eritist. Pigistades võib see põhjustada selle sisu kandumise ümbritsevasse nahka, mis võib muuta probleemi kordades hullemaks.

See omakorda võib põhjustada infektsiooni ja ajutiselt tekitada nahale tumedaid laike. Sellest tingituna võib põletik minna nii hulluks, et pärast vistriku paranemist jäävad armid. Ja armid on erinevalt vistrikest püsivad.

Pigistamise kiustatusest vabanedes kaovad vistrikud tavaliselt nädalaga, ega jäta nahale ühtegi märki. "Valge" põletikuline sisu kaob või tuleb ise välja, kui valmis on .

Kui tegemist on aga suure vistrikuga, mis vajab koheselt ravi, saab abi dermatoloogilt, kes aitab vistriku ohutult purustada. Samuti võib nahaarst aidata süstiga, mis vähendab põletikku ja vistrik kaob päeva või kahega.

Kuidas ennetada vistrikke tekkimist?

Vistrike vältimiseks on mõned viisid, mis aitavad hoida naha tervema ja klaari.

Peamine on tervislik ja suhkruvaene toidulaud. Head teevad pähklid, kaunviljad, kala, punane liha, puu- ja köögiviljad. Mõned uuringud on näidanud, et piima tarbimine suurendab akne tekkimist.

Liigne naha puhastamine ja koorimine mõjuvad samuti nahale halvasti, sest aknet ei põhjusta mustus nahal. Erinevate toodete kasutamine võib suurendada naha ärritust ja seda liialt kuivatada, mis omakorda võimendab probleemi.