Keha

PISARAIS PATSIENDI TÄNULIKKUS: "Issand, milline jõud, jube, kuidas ühel naisel võib nii palju jõudu olla..." (46)

LISA KOMMENTAAR

Füsioterapeut25. märts 2016, 19:26
Väga harva juhtub seda, kui ajakirjanduses kirjutatakse hoolekande teemadest ka midagi positiivset. Ma arvan, et antud lugu andis paljudele hooldustöötajatele juurde julgust ja motiveeris neid oma tööd südamega edasi tegema. Me kõik vaja tunnustust ja tänu tehtud töö eest. aga kui lugeda artikleid, mis puudutavad hoolekannet, siis muud seal peale negatiivse alatooni ei ole. Olen ise koolitanud välja palju hooldustöötajaid, kuidas aidata klienti, kes enam ise ei suuteline ennast abistama. Küll tahaks kõrvalt näha, kuidas need inimesed kes kõiges ainult halba näevad suudavad aidata näiteks voodihaiget klienti, kes vajab pidevat pööramist ning keeramist, voodist istuma tulemist ratastooli mist ja sealt tagasi voodi minemist, voodis ülespoole nihutamist jne.. See on v'äga, väga raske ja nõuab teatud oskusi ning teadmisi. Mina isiklikult hindan kõikide hooldustöötajate tööd väga kõrgelt ja soovin neile edaspidiseks palju jõudu ning jaksu selle töö tegemise juures. Te olete kõik väga tublid. 15.märtsil tähistatakse igal aastal Ülemaailmset Sotsiaaltööpäeva. Sellel aastal tähistati seda päeva Tartu Athena keskuses, kus tunnustati eesti paremaid hoolekandes töötavaid inimesi, kui ka nende koostööpartnereid, koolitajaid jne.. Mitte ükski ajaleht ei kajastanud seda päeva ega ka ei mainitud selle päeva tähistamist raadios ning televisioonis. Me tähistame selliseid päevi nagu veepäev, suitsu vabapäev jne.. Need päevad tunduvad tõesti igati tähtsamad olema. Meil töötab Sotsiaalministeeriumis kaks ministrit, kes samuti ei jõudnud kuidagi kohale Tartusse. Kas tõesti hoolekandega tegelevad inimesed ei vaja enam tunnustamaist ning positiivset tähelepanu. Kui härrad ministrid tuleksid ja tutvuksid täpsemalt hooldustöötaja tööga ja prooviks seda ka ise teha, siis ehk jõuaksime lõpuks niikaugele, et hooldustöötajate palgad tõusevad.
hooldaja25. märts 2016, 11:49
Ma ei tööta enam palga pärast, töötan koduläheduse pärast ja seepärast, et töö meeldib. Vanakesed ja abisaajad on õnnetud, armetud, paljud on omas maailmas ning kaastunne, hoolivus juhatavad mind kõike õigesti tegema, et inimene saaks rahu, et olla söönud, puhas, soojas toas. Soovin kõikidele kolleegidele üle Eesti ja väljamaale välja, häid munadepühi ja suurt vastupidavust ning jaksu!
kiitus25. märts 2016, 09:39
Pean ütlema, et minul on väga head mälestused Järve hooldushaiglast ja eriti "Ttjotja Valjast", kes oli seal tõeline ingel. Minu abikaasa lamas seal päris pikalt peale koomas olekut ja tema ja paljud teised patsiendid olid selle vene prouale nagu lapsed. Müts maha selliste naiste ees!
Kahju,26. märts 2016, 23:59
et minu lähedasele nii head hooldajat ei juhtunud. Ega seal eriti tuttavaks ei saanud kellegagi, sest nad vaheldusid pidevalt.
Nii ülivõrdes kohtlemise osaliseks me ka kahjuks ei saanud.
Valga haigla hooldusosakond24. märts 2016, 22:22
Üldiselt on mul väga suur respekt haigla ja hooldustöötajate vastu, kuid see muutus eelmine aasta augustis kui külastasin oma isa hooldusosakonnas Valgas Haiglas. Töötajad karjusid patsientide peale ja kui mu visiit lõppes tuli üks hooldaja mu juurde ja ütles "ära nuta, nii kui nii sureb varsti ära". No halloo! Kui sulle ei sobi see töö, siis ausalt vaheta seda. Lihtsalt kurb kuidas mõned käituvad inimestega. Aga kõik arstid ja hooldajad kes teevad oma tööd südamega, suur respekt teie vastu ja suur aitäh kõige eest mida teinud olete!
...24. märts 2016, 14:45
...tahan südamest tänada Pärnu-Jaagupi hooldushaigla tublisid töötajaid ainult jõudu teile ja kannatlikkust,olete tublid!
"hooldaja"24. märts 2016, 14:05
olen kogenud ka halba kohtlemist hooldajate poolt : pean siin sittä rookima, kurat situb koguaeg.
läheb tööle ilma eelneva koolituse vöi kogemuseta. siis hädaldavad. Kui hooldaja ei talu väljaheidete löhnu siis ta ei peaks sellises kohas töötama Sa pead olema pühendunud selle töö peale Seda kohtab harva. Kahjuks.
Suured tänud kõigile tublidele24. märts 2016, 14:03
hooldustöötajatele! Ja kena kevadet!
tiiu soasepp24. märts 2016, 13:18
me keegi ei tea oma lõppu
oeh24. märts 2016, 12:11
See töö ongi väga raske ja väga tänuväärne ning seda ülimadala töötasu eest! Miks küll ajakirjandus sellise töö (üleüldse sotsiaaltöö) tegijatele nii vähe tähelepanu pöörab? Räägitakse ainult siis, kui midagi halvasti on.
lugeja24. märts 2016, 11:40
Edu Pärnu -Jaagupi tublidele töötajatele!
Ma arvan24. märts 2016, 10:43
et vanuri hooldustöö on väga raske füüsiliselt ja ka psüühiliselt. Hooldusõed, kes teevad südamega oma tööd on igati tänu ära teeninud.
24. märts 2016, 10:39
Ministrid võib välja vahetada,aga sellest midagi ei muutu ,kõik läheb vana rada edasi. Et üldse ministriks saada,peab enne aasta aega võrdselt hooldajana töötama koos teiste hooldajatega. Tahaks näha kes on Toompeal see esimene julge ja häbi mitte tundev inimene. Muide soovitus sots ministrile,võtke nõunikke ka hooldajate hulgast.
ei saa25. märts 2016, 11:40
hooldajate hulgast nõunikke võtta, sets hooldajad on üldiselt keskealised või vanemad daamid, nõunikuks sobivad aga ilusad noored neiud värskelt keskkoolist tulnud
hooldajate palk24. märts 2016, 10:33
on naljanumber ilmselt. Kuigi ma seda numbrit ei tea, siis motivatsiooni puudumisel tehakse see töö lihtsalt ära kuidagi moodi ja asi ants. See kes seal tööl on, peab üldiselt olema kuidagi teistmoodi inimene, kes raske töö ja madala palgaga viitsib niiviisi jännata
hooldajate palk24. märts 2016, 10:35
Seda tööd ei saa kuidagi moodi ära teha ja asi ants! Lihtsalt ei ole võimalik. Aga ühes on sul õigus palk on küll "naljanumber". Töötamist ei motiveeri palk, vaid hoopis midagi muud.
Õismäe Hooldusravikliiniku24. märts 2016, 10:19
3 korrusele soovin palju jõudu, sai ka seal 3 aastat käidud oma haiget abikaasat vaatamas, nüüdseks on kõik lõppenud, aga saan öelda vaid kiidusõnu lisaks Svetlanale ja Larissale ka Leidale ja Aimele- suure südamega hooldajad. Olen südamest tänulik neile...
24. märts 2016, 10:00
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
09+.1524. märts 2016, 10:40
Ei ole kohanud oma elus ühtegi hooldajat, kes käituksid vanainimese kui rämpsuga. Selle pärast peavdki töötama hooldajatena suure südamega inimesed. Kui kahju on eakast memmest-taadist kelle siis lapsed toovad hooldekodusse ja lihtsalt unustavad. Kõige suurem tänu on see, kui sa lähed jälle tööle, ja hooleaalused tulevad sinu juurde ja kallistavad sind. Kes muidugi suudavad liikuda. Tuleb ennast alati patsiendi olukorda asetada.
et siis24. märts 2016, 11:30
Mitmes hooldushaiglas sa siis ise käinud oled? Kui ei ole isiklikku kogemust on parem vait olla. Soovitan minna vabatahtlikuks mõnda sellisesse haiglasse ja siis võttasõna maineparandamisest jne.
vanaema24. märts 2016, 09:57
Jah, Svetlana ja Larissa on väga tublid. Ise olen olnud mitu korda kunagi Keila taastusravi osakonnas, sealgi olid ainult vene naised tööl. Suur tänu neile.
Arvaja24. märts 2016, 09:55
Inimesed, kes ei ole ise kokkupuutunud hooldustöötaja igapäeva tööga ei ole pädev seda ka hindama ega halvustama. Kui tahate näha, millist tööd hooldajad peavad tegema, kuidas nad seda teevad minge kohale ja olge üks päev töövarjuks neile. Palk, mille eest hooldajad tööd teevad on tõesti madal. meie riigi sotsiaalministrid võiks hakata pöörama tähelepanu hooldajate palga tõstmisele, siis on võimalik leida haiglatesse ning hooldekodudesse ka tööjõudu. Niikaua, kui palgad on madalad, siis on väga raske leida hooldustööd tegevaid inimesi. Olge tublid ja vaprad kõik hooldustöötajad, ükskõik kus asutuses te ka töötate.
tulevane hooldusalune24. märts 2016, 10:00
Enne tuleb ministrid välja vahetada, niisama ei juhtu midagi. Inimesed ei anna endale aru, mida nad tegelikult valimistel teevad, kahjuks. Praeguste valikut jätkudes pigem saame enne vanadele ja haigetele legaalse eutanaasia kui hooldajate palgatõusu.
sinu vigisemist24. märts 2016, 10:14
ei saa keegi hooldada ega ravida. õnnetu inimene, õnnetumaks saad.
24. märts 2016, 10:39
Väga mannetu vastus. fakte ja reaalseid lahendusvariante ootaks!
Lugeja24. märts 2016, 09:51
Kurb neid seal vaadata.Meie majas elas ka 95 a proua kes peale mehe surma korteri mehe poja tütrele kirjutas.Nüüd möödunud aastal juhtus ,et vanaproua mälu hakkas kaduma .Augustis pani õetütar ta Keila Hooldushaiglasse siis järgmisena Järvele ja nüüd otsaga Hiiul .Kui käisin teda vaatamas ükspäev ainuke mis ta lausus tahan koju.Kahjuks vanainimesel pole enam kodu kus elas alates 1977aastast kuni hooldushaiglasse minekuni.Mehetütar koos mehe pojatütrega viskasid kõik vanainimese asjad korterist välja.Isegi riideid enam pole.Õetütrega nad pole ühendust võtnud ,kes käis enne vanamemme hooldamas pesi pesu tegi süüa koristas. Kui pr mõistus oli veel selge kahetses ta väga et oli korteri aastaid tagasi sellele tüdrukule kirjutanud kes pole tedas kunagi käinud abistamas.Aga kogu korteris olev sisustus ja vara pidi saama õetütar. Pensionist enam ei aita mööda hooldekodusi olla.Kuna omal lapsi pole peab hkkama riik juurde maksma.Tundub natuke vale see kes saanud elamise peaks ikka vanainimest surmatunnini hooldama.
nördinu24. märts 2016, 10:07
Igasugust krutskit oskavad seadusemehed teha,kui vaja. Nii et pööraku tagasiulatuvaks ja võtku korter mamsli hoolduskulude katteks tagasi...
24. märts 2016, 10:45
Need krutskite tegemise võimalused on ikka nimelt sisse jäetud, lastetu inimese hooldamine on riigi kohustus ja tagasiulatuvalt ei ole sealt midagi nõuda, kui lepingus ei ole selget ülalpidamiskohustust vara aamise eest. Oma elu ajal võib inimene kinkida oma vara ja teha mistahes tehingud, ka lastetu. Vastasel juhult tuleks riigistada kogu lastetute vara algusest peale, pole ju vahet, kas ta kinkis oma korteri 70 aastaselt või 20 aastaselt. Sellist seadust ilmselt ei tee keegi.
Lugeja24. märts 2016, 10:45
Siin mängivad väga paljud tegurid rolli. Nn. noortel on oma elu ja omad lapsed ja kui hooldatatav on ka veel dementen, siis on väga raske sellise vanuriga toime tulla. Olen kuulnud töötades palju lugusid , olen näinud erinevaid situatsioone. Muidugi , kui Teil on konkreetne juhtum teada, sii on väga -väga kahju.
See on masendav,24. märts 2016, 13:21
aga ka see võimalus lõpetatakse kohe ära.
Rahad kanditakse "pagulaste" teenindamisele-ülalpidamisele ja õendusabist, kus riik võtab suurema osa kuludest endale kanda, võib varsti vaid unes näha.
Ma ei usu seda kiidulaulu.24. märts 2016, 09:44
Minul on seoses oma ema hooldushaiglas olemisega kahjuks vastupidised kogemused. Olin usaldav ja ei julgenud kisa tõsta, nüüd hing vaevab surmani,et ei seisnud ema eest. Sõbranna ema oli Rapla hooldushaiglas,õnneks oli sõbrannal iseloomu ema eest seista, kuid lamava haige proteesid läksid kaduma. Imelik eks ? See lugu on ilmselt välja imetud,kuna päevakorras on vendade protest Rapla Haigla vastu seoses ema hooldamise-raviga.
arvan24. märts 2016, 10:09
Et seal olid tööl Leidad ja Hildad, aga mitte Larissad ja Svetad.
ziidiuss24. märts 2016, 10:10
Ka minu sugulase ,lamava haige,kes sinna ka suri,proteesid kadusid kui tuhka Järve haiglas, aga loomulikult---kuldkroonid olid ju!See lugu on ilmselt välja imetud,kuna päevakorras on vendade protest Rapla Haigla vastu ga kuidas seostub see lause: "See lugu on ilmselt välja imetud,kuna päevakorras on vendade protest Rapla Haigla vastu "
Mi seos on "väljaimetud" artiklil ja sinu vendadel?
Ma ei usu seda kuudulaulu24. märts 2016, 10:50
Miks tal proteesid läksid kaduma, ei oska õelda. Seda muidugi ei oleks tohtinud juhtuda. Tihtipeale (olen ise kuulnud), kuidas dementsed patsiendid helistavad oma lähedastele ja kurdavad olematuid asju. Aga see on loomulik. Muidugi oleks Te pidanud julgem olema., aga ärge tundke süütunnet . Meile võetakse tööle koolis kas siis käivad , või õppijaid hooldajaid. Igaüks ei sobigi hooldajaks. Oleme sellest ka palju omavahel rääkinud (hooldajatega).
proteesid25. märts 2016, 11:45
tehakse spetsiaalselt kliendile, teisele inimesele need suhu ei mahu.Nii et vaevalt keegi proteese omastas.Aga et proteesid vanal inimesel ära kaovad, seda jutub.Võivad koos voodipesuga pesumajja sattuda nt.
Jah,26. märts 2016, 23:53
proteesid küll, aga meil läksid tuurile kogu kotitäis korralikke riideid. Tõin riided õhtul haiglasse, sest järgmisel päeval oli teise haiglasse sõit. Siin ei ole võimalik, et tegemist on dementsete patsientidega. Töötajate sõnul otsiti kõikjalt, aga riided on kadunud tänaseni.
to: kas see on24. märts 2016, 09:17
Ega koik24. märts 2016, 08:26
pole sellised nagu näiteks autasustatud Pelgulinna Synnitushaigla.
See24. märts 2016, 08:24
hooldajate palk on ikka häbiväärselt väike. See on raske töö, nii füüsiliselt kui psüühiliselt.
Raplast24. märts 2016, 08:02
Aitäh hooldajatele, õdedele....teil on raske ja tänuväärne töö.
24. märts 2016, 10:02
Kui selle tänu eest poest leba ka saaks või kommunaalteenuseid!
24. märts 2016, 10:51
Ka see on väga vajalik-tunnustamine!
kas see on 24. märts 2016, 07:59
mingi maine parandamise pärast avalikkusele heidetud?
to; kas see on24. märts 2016, 09:15
ei , see ei ole24. märts 2016, 09:54
Minul on vastupidine küsimus - kas Teie arvates on normaalne, et iga päev ilmub meedikute mustamiseks mõeldud pastakast väljaimetud jama , mille suhtes meedikud end kaitsta ei saa, kuna kehtib andmekaitse seadus? Iga meditsiiniga kokku puutunud inimene saab aru, et tegemist an absurdse laimuga , kuid Teiesugused kõiketeadjad kommentaatorid võtavad enesele õiguse kommentaariumis lihtsalt pori loopida. Kas see on normaalne?
Mainet parandavad reaalsed teod, mitte sellised artiklid. 24. märts 2016, 10:34
Kas sa seda jama ka kokku loed, mis tekib iga päev arstiabiga kokku puutuvatel inimestel valediagnooside ja ebasobiva ravi tõttu? Meediasse jõuavad haruharvad juhused, väga vähesed antakse tegelikult uurimise ja kohtu alla. Ise saab ka mõni arst aru, et on täiega puuse pannud ja väriseb aastaid kohtusse andmise hirmu all, uurib kolmandate isikute kaudu, millal see kohtuasi nüüd tuleb? Kas see on normaalne olukord? Miks arstid ei hakka patsiendiesindusega koos patsientidega suhteid korrastama, Adik Levini vastavale artiklile siinasamas ei olnud ühtegi arstide kommentaari, kas meedikud omavahel üldse arutasid teemat? Iga haige eraldi ei saagi selles ravimimaffia ja arstide ringkaitse süsteemis ennast kaitsta ja läbi rääkida on mõistlik teisel tasandil, läbi patsiendesindaja. Sellist huvi aga ei paista arstidel olevat, arvate tõesti, et infoajastul saate samal viisil salatsedes ja salates oma tegusid jätkata ilma oma mainet kahjustamata? Eksite rängalt! Kinni mätsida, dokumente "ära kaotada," elu eest haigetele näkku valetada, keelduda neid vastu võtmast, lihtsalt mitte registreerida haigeid järjekorda on kuidagi mugavam, kui luua kindlad protseduurid sõltumatuks uurimiseks, suhelda haigete esindajatega ja luua kõigile läbipaistev süsteem vastuvõtule registreerimiseks? Valik on muidugi teie teha, haigete asi on ise enda eest kuidagi hoolitseda nii, et väga tihti arstide kätte ei satuks. Samas puuetega inimestel ei olegi valikut, kui ta protseduurireegleid ei täida jääb hoopis arstiabita ja ravita, sest aegu arsti juurde on pea võimatu saada. Keegi nagu ei tee märkamagi, et ka see on inimeste elude reaalne ohtu panemine, kui ta ei pääse arsti juurde, et oma puude ja töövõimetuse dokumente pikendada. Kas keegi seal Sotsiaalministeeriumis saab üldse aru, et jalad otsa ei kasva ja siirdatud organid organismile omaks ei saa, degenereerivad haigused ei parane ja igal aastal nende inimeste väntsutamine läbi logiseva süsteemi on ainult mõttetu kulu kõigile osapooltele?
ikka loen kokku24. märts 2016, 11:02
Väga ebaterve suhtumine - kui oleksin meedik, siis ei sooviks Teisuguse patsiendiga kokku puutuda - elus kibestunud , ennast ükskõik kus ja kelle peale väljaelada sooviv persoon ... Imestan , et keegi veel üldse soovib Eestis meedikuna töötada. Õnneks on ka patsiente, kes pole ,, kliendid `` , vaid pöörduvad siiralt ja usaldavalt meedikute poole abi saamiseks.