Foto: Õhtuleht
Keha
4. aprill 2016, 09:43

USKUDA VÕI MITTE: rohke seks kaitseb eesnäärmevähi eest? (17)

Uk.askmen.com avaldas 1. aprillil uudise, milles väidetakse, et värske teadusuuringu kohaselt on mehe seemnepurske sagedusel tugev seos väiksema eesnäärmevähi riskiga ehk: et eesnääre püsiks terve, tuleks seksida nii palju kui võimalik. Kui tegu on aprillinaljaga, siis on see mõistagi väga jõhker nali, sest eesnäärmevähis pole teadupärast midagi naljakat. Vähemalt võib kindlalt väita, et turvaline seks pole kunagi tervisele halba teinud.  

Tõendeid selle kohta, et seksuaalne aktiivsus on tervisele kasulik, näib lisanduvat, väidab uk.askmen.com. Harvardi T.H. Chani rahvatervise kooli teadlased on laiendanud varasemat uurimust, mis leidis seose seemnepurske ja eesnäärmevähi vahel. Mida sagedamini ejakuleerid, seda väiksem on vastav risk. 

 "Suurest pikaajalise järelkontrolliga uuringust selgub, et meestel, kes esitasid andmeid sagedasema ejakuleerimise kohta, oli täiskasvanupõlves madalam risk haigestuda eesnäärmevähki. Seemnepurske sagedus väljendab potentsiaalselt mõõdukamat eesnäärmevähi riski," märkisid uurimuse autorid.

Uurimistöö oli tohutu ja pikaajaline. Seemnepurske sageduse teemaliste küsimuste kohta vastas 1992. aasta uuringus 31 025 meest ja teadlased jälgisid neid kuni 2010. aastani, hõlmates nii üle 480 000 inimeluaasta. Uuringu ajal diagnoositi 3890 mehel eesnäärmevähk. nagu selgus varasemast uuringust, siis on sagedasem ejakuleerimine parem: meestel, kel oli kuus 21 või enam seemnepurset, oli umbes 20% väiksem tõenäosus saada eesnäärmevähi diagnoos kui meestel, kel oli kuus 4-7 seemnepurset. 

Pole mingi saladus, et meestel on seemnepurskeni jõudmiseks ka teine viis kui naisterahva abil.

"Järgmisel korral, kui naine tabab mind arvuti eest endaga tegelemast, ütlen talle, et tegelen eesnäärmevähi ennetamisega," on üks uuringuteemalise artikli lugejaist ironiseerinud.